Big_loader_ajax

Americká cla rozpoutají obchodní válku

26.06.2018

Evropská unie v pátek začne uplatňovat cla ve výši 25 procent na dovoz některého zboží ze Spojených států. Oznámila to dnes Evropská komise. V první fázi se bude opatření týkat zboží, jehož roční dovoz do zemí EU dosahuje hodnoty v přepočtu zhruba 72 miliard korun. EU tak reaguje na americká cla na dovoz oceli a hliníku. Opravdu nemá Evropská unie jinou možnost, jak odpovědět na cla uvalená ze strany USA, což tvrdí Evropská komisařka pro obchod?
Luděk NIEDERMAYER, europoslanec TOP 09, bývalý viceguvernér ČNB
Máme jenom dvě nebezpečná řešení. První je, že na to reagovat nebudeme a budeme akceptovat jednostranné rozhodnutí americké administrativy, které je podle všech analýz v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace. Dojde k poškození evropských firem a my to budeme tolerovat a budeme doufat, že po tomto kroku se americká administrativa, respektive americký prezident, zastaví a v prohlubování toho obchodního konfliktu s celým světem nebude pokračovat. Určitě tím ztratíme určitou kredibilitu u evropských občanů a u evropských firem a bude hrozit, že tento krok bude vydáván za naši slabost, která naopak podpoří další opatření ze strany Trumpovy administrativy. Druhá varianta je ta, kterou jsme zvolili a ke které se přiklání většina evropských stran, to znamená udělat uměřenou srozumitelnou reakci a říct, že pokud toto bude pokračovat, tak nebudeme ti, kteří se nechají poškozovat. 
 
Vladimír KROC, moderátor 
A je to dostatečně pádná odpověď pro to, jak došla Evropská komise k této výši cla a jak vznikl seznam výrobků, na které bude uvaleno? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec TOP 09, bývalý viceguvernér ČNB
Ten seznam je arbitrární. Opravdu došlo k výběru určitých výrobků, které jsou v tomto případě docela jasně ohraničené a srozumitelné. V zásadě je ale logika protiobchodních opatření taková, že chce způsobit de facto stejnou újmu, jako americká strana způsobila evropským firmám. 

Vladimír KROC, moderátor 
Jak? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec TOP 09, bývalý viceguvernér ČNB
Udělá se odhad dovozů a nasadí se na to daňová sazba, která vede v zásadě k podobné ekonomické ztrátě. 

Vladimír KROC, moderátor 
Jak pocítí zavedení cel na americké zboží zdejší spotřebitelé? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec TOP 09, bývalý viceguvernér ČNB
Vliv amerických cel pocítíme, protože to znevýhodní některé evropské firmy, což bude mít dopad na fungování americké ekonomiky. Další vedlejší efekt je rozpoutání obchodních válek a reakce třetích stran. Zdá se, že americká strana instaluje obchodní konflikt s Čínou. My musíme být samozřejmě připraveni na to, že čínské firmy na to budou reagovat přesměrováním svého obchodu do ostatních zemí, tedy mimo Spojené státy. To by znamenalo další vyvedení z rovnováhy obchodních vztahů. Je dobře, že jsme nedávno schválili legislativu, která umožňuje flexibilní reakci. Druhý efekt je samozřejmě ten, že zboží, které bude nyní podléhat clu, bude dražší. To je ekonomická realita, což poškodí spotřebitele, kteří by ho chtěli koupit. Zároveň to podpoří výrobce alternativního zboží, kteří nebudou clem zatíženi. Obchodní válka je něco, co přinese ztrátu všem. Proto bylo naší jednoznačnou prioritou, aby k něčemu takovému nedošlo. 

Vladimír KROC, moderátor 
Evropská unie společně se Spojenými státy vytváří téměř polovinu světového HDP. Podle Vás se už roztáčí regulérní obchodní válka. Můžeme v tom případě čekat další americkou odvetu? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec TOP 09, bývalý viceguvernér ČNB
Já doufám, že ne. Proto byla protiopatření velmi intenzivní a byla snaha tomuto zabránit. Evropská unie a také ostatní země, ať už Kanada, Mexiko nebo Austráile, se snaží vyjednávat, aby k tomuto kroku nedošlo. K definitivnímu krachu došlo na jednání G7, kde se americký prezident dostal do izolace a rozhodl se, že cestou vystupování z nadnárodních struktur a nadnárodních dohod bude dále kráčet. Toto je bohužel směr, který Amerika světu začala diktovat. Snaha ostatních partnerů je nereagovat tak, aby dávala reakce záminku pro další prohlubování obchodní války. Vzhledem k tomu, že se dnešní politika začíná vzdalovat od reality a od faktu, je opravdu nyní těžké předvídat, jaká bude reakce americkém strany. Jak jsem říkal, nejenom Evropská unie, ale i ostatní země, které jsou prvním kolem více poškozeni, což je třeba případ Kanady a Mexika, volí mezi dvěma špatnými alternativami.
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Vladimír Kroc
Zdroj : ČRo Radiožurnál