Big_loader_ajax

Alibismus nebo promyšlený krok. Odklad embarga na ruskou ropu politiky rozděluje

06.05.2022

Odklad embarga na ruskou ropu vyvolává rozporuplné reakce. Evropská komise totiž rozhodla, že státy Evropské unie skoncují dovozem ruské ropy do konce letošního roku.

Oil pumpProblém to ale vytváří pro Českou republiku, Slovensko či Maďarsko, které nemají jinou alternativu. Premiér Petr Fiala tak přišel s odkladem, který může trvat dva až tři roky. To však kritizuje europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer, podle kterého má stát vědět, jaké jsou během ruské agrese na Ukrajině nastavené priority. Další politici však kritiku odmítají a vidí za odkladem pragmatický krok.

Opatření uvalení embarga na ruskou ropu je součástí šestého balíku sankcí, které budou uvaleny na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu. Zatímco předchozí sankce se většinou obešly bez výtek různých států, tak se současnou podobou má problém hned několik států. A to včetně České republiky. Spolu se Slovenskem totiž zaznívá podmínka, že embargo na ruskou ropu bude muset mít odklad. Konkrétně dva až tři roky.

Kromě těchto států má s embargem problém i Maďarsko, které už dříve prohlásilo, že nepodpoří sankce týkajících se energií nebo ropy. Podle státu by navíc došlo i k ohrožení energetické bezpečnosti. Český premiér Petr Fiala tak v reakci na sankce uvedl, že je Česká republika připravena šestý balík přijmout, ale s odkladem. „Předchozí vláda rezignovala na řešení energetické bezpečnosti a různorodost zdrojů, proto bude muset Česká republika požádat o výjimku, než bude navýšena kapacita ropovodů z jiných zemí a dovoz ropy do Česka bude zajištěn z jiných zdrojů,“ uvedl Fiala.

To se však nelíbí europoslanci Luďku Niedermayerovi, podle kterého premiér odklad nahlásil ještě před plánovaným představením sankcí. „Zpráva, že Česká republika potřebuje 2-3 roky na odpojení od ruské ropy, asi nepřekvapila jen mě. Jak z hlediska doby, tak tím, že se objevila hodiny před tím, než má dohoda Evropské unie vzniknout. Pokud nám v odstřižení se od ruské ropy brání potřeba větší podpory od ostatních, máme si o ni říct,“ řekl Niedermayer.

Podle svých slov doufá, že problémem není vysoká cena. „Mám za to, že naše země má jasno v tom, jaké jsou v situaci ruské agrese na Ukrajině priority,“ dodal europoslanec s odkazem na ruskou invazi, která přinesla řadu sankcí. Na druhé straně také výrazné zdražení energií nebo pohonných hmot.

Před dalším zdražením nafty a benzinu varuje europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Podle něj totiž není jednoduché ruskou ropu okamžitě nahradit. Ropovod vedoucí přes Alpy totiž nemá takovou kapacitu, aby mohl Českou republiku okamžitě zásobovat. Podle Zdechovského je tak pragmatické řešení právě odklad o další roky. „V odborných kruzích se o tom hovoří již dva měsíce, protože embargo na ropu bylo diskutováno v rámci třetího sankčního balíčku. To není nepromyšlená věc,“ řekl pro Echo24 Zdechovský.

Pohonné hmoty v reakci na chystané embargo začaly zdražovat. A to druhý týden po sobě. Cena benzinu v porovnání s minulou středou vzrostla o 50 haléřů na 43,22 koruny za litr a nafta stojí o 62 haléřů více, tedy 45,57 korun za litry. Další zdražování se dá očekávat, protože dojde ke zdražování paliv na rotterdamské burze.

Autor článku : Ladislav Šustr
Zdroj : echoprime.cz