Big_loader_ajax

Karolína Štetiarová

Očekávání od Stáže
Osobně se moct přiblížit k dění v Evropském parlamentu a v celé Evropské unii. Vidět na vlastní oči, co je každodenní náplní práce zejména europoslanců a jejich asistentů, ale také všech, kteří se podílejí na tom, jak se Evropská Unie promítá do našich životů. V praxi konkrétně zjistit, jak Evropská unie funguje, jak probíhá legislativní proces, jednání výborů, pracovních skupin a parlamentních stran. A v neposlední řadě si taky zkusit, jaké to je žít v Bruselu a být součástí „EU bubble“.
Přínos Stáže
Stáž byla pro mne skvělou zkušeností, která naprosto naplnila veškerá má očekávání do takové míry, že se mi z Bruselu vůbec nechtělo odjíždět. Měsíční stáž byla ideální pro první seznámení se a nahlédnutí pod pokličku Evropského parlamentu. Byla to opravdu zajímavá zkušenost, protože mít možnost zúčastnit se plenárního zasedání ve Štrasburku či „grilování“ představitelů Pfizeru se jen tak někomu nepoštěstí. Mimo to jsem měla mohla vyzkoušet různorodé úkoly, setkat se s mnoha zajímavými lidmi a načerpat cenné zkušenosti. Celá stáž nesmírně rychle utekla, opravdu mě bavila a rozhodně jsem do budoucna motivovaná se do EU na nějakou další pozici přihlásit.
Image_6483441
Absolventka Právnické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně, původem z Ostravy

Na stáž k panu europoslanci Niedermayerovi jsem se chtěla přihlásit už několik let, ale vždy jsem minula termín pro přihlašování nebo zrovna nebyla kvůli školy a Erasmům vhodná chvíle někam vyrazit. Jsem moc ráda, že jsem se pro tuto stáž i po ukončení mého studia rozhodla, protože si nedokážu představit lepší příležitost, jak se poprvé s fungováním EU osobně seznámit.

Stáž je koncipovaná jako takové seznámení s fungováním Evropského parlamentu, čtyři týdny opravdu rychle utečou, ale zároveň poskytnou dostatek času se s prostředím a náplní práce seznámit, pomoci s plněním úkolů a také se něco naučit. Samotné úkoly byly různorodé, soustředily se zejména na okruh činností pana europoslance, ale vždy byl brán ohled i na věci, které nás opravdu zajímaly. Jelikož mám vystudovaná práva, chtěla jsem se zaměřit více na úkoly z oboru a proto bylo mým hlavním tématem porušování právního státu v Maďarku a v Polsku.

Jako jednu z nejlepších částí celé stáže chci vyzdvihnout možnost zúčastnit se plenárního zasedání ve Štrasburku. Bylo opravdu zajímavé sledovat, jak plenárka probíhá a vypadá, jak to v honosné budově ožije, jak je tento týden náročný a že opravdu od rána do noci zde probíhají jednání, hlasování a rozhovory a většina zaměstnanců se nezastaví. I když s přesunem téměř celého Parlamentu do téměř 450 km vzdáleného Štrasburku úplně nesouhlasím, pro stážistu je tento pracovní výlet opravdu zajímavý, a i samotný Štrasburk je opravdu hezké město.

Co se týká Bruselu, při mé poslední návštěvě v roce 2019 jsem si řekla, že sem už úplně znovu nemusím, nelíbilo se mi tady. Brusel možná není na první pohled nejhezčí město, ale má své kouzlo, které si zamilujete. Proto se nenechte jako já odradit, zjistíte že je to tady moc fajn, je zde stále co objevovat a nyní bych si i dokázala představit zde pár let žít.

Články publikované během stáže: 

Reakce EU na zhoršování právního státu v Maďarsku

Upadající právní stát v Polsku