Big_loader_ajax

Vojtěch Mišák

Očekávání od Stáže
Od stáže jsem očekával hlavně možnost poznat fungování Evropského parlamentu z blízka. Také jsem se velmi těšil, jak znalosti ekonomie a práva, které jsem nabyl díky studiu dvou vysokých škol, uplatním v praxi.
Přínos Stáže
S potěšením mohu napsat, že stáž pro mě byla na 100 % přínosná. Měl jsem možnost pro Luďka Niedermayera zpracovávat různé analýzy, které pak byly často publikovány na jeho internetových stránkách či Facebooku. Veškeré diskuze, které jsme spolu na ekonomická témata vedli, byly pro mě velmi obohacující, neboť jsem se od něj, jakožto od ekonomického odborníka s praxí v ČNB i consultingu, mnohé dozvěděl a přiučil.
Vojtech_misak_new
Student magisterského oboru Ekonomické teorie na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a Právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, původem z České Lípy.

V září 2018 jsem byl jedním ze tří stážistů v kanceláři Luďka Niedermayera v Bruselu.

Několik měsíců předtím, než jsem měl za sebou klasické výběrové řízení, kterým stážisté zpravidla procházejí, jsem se zúčastnil soutěže s názvem „Kolik nás stojí neeuro?“. Šlo v ní o to, kdo ze studentů VŠ nejlépe odhadne náklady českých nefinančních podniků spojených s tím, že Česká republika není členem eurozóny.

Díky tomu, že jsem do této soutěže též zaslal svůj příspěvek, jsem měl poměrně dobrou představu, o čem se s panem poslancem na pohovoru bavit. A skutečně, náš zhruba čtvrthodinový pohovor se točil převážně nad tím, jak velké jsou náklady firem na zajišťovací operace proti kurzovému riziku. Díky tomu jsem z kanceláře na Malé straně odcházel převážně s dobrými pocity.

Samotná stáž v Bruselu a pracovní cesta na plenární zasedání do Štrasburku pro mě byli velkou zkušeností, nejen kolonkou do životopisu, která dobře vypadá. Zvlášť si cením toho, že Luděk Niedermayer si, když mu to pracovní program dovolil, se mnou rád popovídal o mých článcích a ekonomických analýzách. To pro mě bylo, jakožto pro studenta, který by se ekonomii v budoucnu rád věnoval, velmi přínosné.

Zajímavé byly i workshopy, diskuzní panely a akce konané v Evropském parlamentu, ke kterým jsem měl jako stážista přístup.

Jak tak zpětně přemýšlím, co všechno jsem za ten jeden měsíc zažil, připadá mi až neuvěřitelné, že se mi tolik zážitků vtěsnalo do zhruba čtyř týdnů. Však posuďte sami:

Debata se zástupci automobilek o budoucnosti elektromobilů a o tom, jaký dopad může mít konec dieselových motorů na podnikání Škoda Auto a ně navázané subdodavatele z řad českého průmyslu.

Hledání optimálního nastavení parametrů u tzv. autorské směrnice, jejíž projednávání v Evropském parlamentu provázela velká pozornost mezinárodních IT firem i občanů, a která vzbudila velký ohlas i v České republice.

 V ECONU pak byly velkým tématem bilaterální obchodní vztahy EU – USA. Počítání a analyzování možných dopadů obchodní války, kterou americká administrativa rozpoutala, bylo též velkou výzvou.

V neposlední řadě bylo zajímavé sledovat počínání Evropského parlamentu ve věci aktivace článku 7 SEU ve věci porušování principů právního státu v Maďarsku. Šlo o vůbec první aktivování tohoto článku v historii EU.

Všem zájemcům o stáž v kanceláři Luďka Niedermayera určitě doporučuji podat na podzim přihlášku do výběrového řízení. A kromě toho pečlivě sledujte facebookový profil pana poslance, kromě spousty zajímavých komentářů a pozvánek na akce, se tam i dozvíte, zda je vypsána nějaká soutěž, jejíž úspěch v ní vás může vysněné stáži přiblížit.

Články, které jsem během stáže publikoval:

Opravdu je Česká republika solidární v rámci EU "jinak"?

Zahraniční obchod EU ve světle "Trumpovského" způsobu uvažování

Šetří střídání času energie?