Big_loader_ajax

EU bychom měli za koordinovaný postoj k očkování děkovat, ne nadávat

07.01.2021

Česká republika zaostává za svými sousedy i ostatními členskými státy Unie v tempu očkování. Naopak některé státy jako například Izrael či Velká Británie jsou jednoznačně ve vedení statistik očkování.

Bohužel pro Českou republiku, již dávno neplatí „best in covid“, jelikož i demograficky a ekonomicky nám podobné státy jsou na tom v průměru lépe. Česko zaostává za podobně velkým Maďarskem, Portugalskem a Řeckem (viz graf níže). Také další státy z V4 a střední a východní Evropy očkují v rychlejším tempu, mimo jiné Rumunsko nebo Polsko. Statistiky však mohou být zkreslující, jelikož Česká republika zatím zmínila počet očkovaných pouze neoficiálně.

V úterý řekl Andrej Babiš deníku Právo,  že koordinovaný přístup není vhodný a „Evropa musí jednat rychleji.“  Nicméně ministři tvrdí opak - jak ministr zahraničí Tomáš Petříček, tak ministr průmyslu Karel Havlíček se nedomnívají, že by Česká republika byla schopna “zajistit větší množství dávek a spravedlivý systém přerozdělování zajišťuje poměrově stejné množství dávek“.

Dle Evropské komise dostávají všechny členské státy vakcíny podle strategie schválené v červnu 2020, nicméně nejsou schopny naplno využít již dodané dávky. Na kritiku EK argumentuje tím, že dodavatelský řetězec je saturovaný a i výrobci jako je BioNtech uvedli, že budou schopni zhodnotit celkovou výrobní kapacitu jen v průběhu ledna. Z toho důvodu vakcínu provází výrobní omezení - společnost nebyla schopna dodat 12,5 milionu očkovacích látek, které slíbila EU do konce roku 2020) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V rámci diverzifikované strategie,

  1. EK podepsala smlouvu s 6 dodavateli (zatím jedna byla schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a druhá – Moderna dle odhadů bude schválena v nejbližších dnech).
  2. EMA zajišťuje nejvyšší standardy a zrychlený proces.
  3. od pondělí (4/1) jedná o navýšení dodávky od společnosti Pfizer/BioNTech nad rámec dohodnutých 300 mil. dávek.
  4. EU zajistila nejnižší cenu za dávku vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech a u ostatních firem taktéž. Pro srovnání, ceny vakcín za jednu dávku se diametrálně liší, přičemž některé vyžadují dávky 2:
    1. Oxford/AstraZeneca: €1.78
    2. Johnson & Johnson, $8.50
    3. Sanofi/GSK: €7.56
    4. BioNTech/Pfizer: €12
    5. CureVac: €10
    6. Moderna: $18
  5. EU vyjednala tedy na téměř všechny vakcíny nejnižší cenu, například Izrael platí za kompletní očkování/1obyvatele vakcínou Pfizer/BioNTechokolo 56$, USA 39$, EU 24€.

Pro shrnutí - i přes dodávky vakcíny členské státy plně nevyužily kapacit. Problém tudíž není v EU, ale v logistice a distribuci, kdy např. v Německu k pondělnímu datu podali cca 265.000 dávek z 1,3 milionové dodávky. Proto jsou také velké rozdíly i mezi velkými státy EU - Francie, která měla velmi zpožděnou reakci, a oproti tomu nejrychleji očkující Německo. Dále se diskutuje o zvýšení kapacity dávky z 5 na 6 (jehož zastánci jsme my a Němci) a delší čekací lhůtě mezi 1. a 2. dávkou (za což se staví Dánsko a Německo). Nejdůležitějším faktem však zůstává kvalita vakcíny a odsouhlasená kratší schvalovací lhůta, podpořená důvěrou evropské agentury a umožňující redistribuci dle odsouhlasené strategie. Navíc vakcinační kampaň není v členských státech tak strategicky pojatá a digitalizovaná jako v často zmiňovaném Izraeli, který se stal „laboratoří“ pro výrobce vakcín, a to zejména díky menším objemům a rychlému schválení. Z těchto důvodů a také ze zkušenosti z předešlé vakcinace proti prasečí chřipce a diametrálním cenovým rozdílům je koordinovaný postup EU správný. Avšak limitem jsou paradoxně členské státy samotné, neboť hlavním určujícím faktorem jsou jejich strategie a schopnost efektivní distribuce očkování.

Zdroje:

Novinky.cz

iDnes.cz

Financial Times (zde a zde)

Politico

Times of Israel

iHNed.cz

Autor článku : Eva Faltusová, stážistka europoslance Luďka Niedermayera