Big_loader_ajax

Bezplatné programovací kluby se opět sejdou v Olomouci na den plný IT aktivit

30.05.2023

Česká republika patří mezi stovku zemí, kde existují bezplatné kluby programování CoderDojo. Tuto sobotu, 3. 6. 2023, se mladí programátoři a dobrovolníci z různých koutů České republiky sjedou na DojoCon do Olomouce.

 

Již podruhé se velké setkání klubů uskuteční na Vyšší odborné škole a Střední  průmyslové škole elektrotechnické Olomouc. Pro mladé účastníky je připraven bohatý program ve formě workshopů, kde budou moci zdokonalit své teoretické i praktické IT dovedností. Na závěr na ně pak bude čekat exkurze do olomouckého Gaming centra. 

Na DojoCon opět zavítá i ambasador CoderDojo Česká republika europoslanec Luděk Niedermayer, který před lety projekt v Česku spoluzakládal. „Jsem opravdu rád, že se nám podařilo kluby do Česka přivést a že se ukázalo, nejen že koncept bezplatných klubů, založený na dobrovolném zapojení desítek lidí, i u nás může fungovat, ale že dokáže i pokračovat v časech nepříznivých, třeba i přes obtíže způsobené pandemií. Během covidu se většina klubů začala velmi rychle scházet online a i poslední DojoCon se odehrál celý v online prostoru. Síť klubů u nás není stále velká, ale mnoho klubů funguje již mnoho let a vyrostli v nich již opravdu schopní programátoři. Některé můžete potkat dnes na akci, jiní jsou například žáky SPŠE, na které se letos scházíme.” říká o projektu Luděk Niedermayer.

 

“Vývoj v IT je vskutku velmi dynamický, raketový nástup AI je toho dalším dokladem. Ve vzdělávání není na co čekat, všichni by měli mít znalosti a dovednosti, které jim zaručí nejen dobré uplatnění na trhu práce, ale také pohodlnější osobní i občanský život. Znalost IT nám  usnadňuje život a můžeme mít více času na to, co je pro nás opravdu důležité. A nejde tu jen o programování jako takové, ale třeba i mediální gramotnost, práci s daty nebo bezpečné využívání sociálních sítí. I tyto věci se většina účastníků v dojo naučí,” doplňuje přínosy celého CoderDojo  europoslanec Luděk Niedermayer

Pořádání DojoConu by nebylo možné bez partnerů, kteří podporují IT gramotnost mladých. Těmi jsou  pro tento rok Evropská lidová strana, VOŠ a SPŠE Olomouc, RPishop.cz, Ylands EDU, Olomouc Gaming Centrum, Skála a Šulc s.r.o.,  Svaz knihovníků a  informačních pracovníků ČR a Vědecká knihovna v Olomouci.

“Zájem dětí dělat něco navíc je pro naši školu hnacím motorem, který pohání naše snažení jim vyjít vstříc a co nejvíce je v této oblasti podpořit. Škála našich aktivit je poměrně široká, od soutěží v programování nebo v konstruování vozítek, přes experimentování s micro:bity a dalšími kontrolery až po výjezdy na základní školy s programem “Ohmův zákon nedáme”. Příležitost opět uvítat ty nejšikovnější ninji z celé republiky jsme si rozhodně nemohli nechat ujít a připravili jsme pro ně zajímavá stanoviště,” dodává k letošnímu DojoConu ředitel VOŠ a  SPŠE, Ing. Josef Kolář. 

Na akci dorazí okolo 50 mladých programátorů a programátorek, které doplní dobrovolníci  z různých IT profesí, kteří se zajímají o IT vzdělávání dětí a žáci VOŠ a SPŠE Olomouc. Na 

programu akce je kyberbezpečnost, programování her v 3D s Ylands, IT angličtina, realizace algoritmů na pneumatickém modelu, modelování a 3D tisk, síťové hrátky, práce s robotickým ramenem, pájení jednoduchého obvodu, tvorba webových stránek a programování s micro:bitem. Na konci dne bude účastníky čekat exkurze a přednáška v Olomouc Gaming centru. Celá akce bude probíhat od 10:30  do 17:00 hodin. 


 O Projektu 

CoderDojo vzniklo v roce 2011 v Irsku a díky velké poptávce a jednoduchému kontextu se k  dnešnímu dni rozšířilo na všechny světové kontinenty. Nyní existují kluby ve více jak 100  zemích světa. Lekce jsou pro děti a mladé lidi ve věku 7-17 let vždy zdarma a fungují na základě dobrovolnické práce tzv. šampionů, kteří zabezpečují organizaci, a mentorů, kteří mají technické schopnosti a učí děti programovat. V klubech se účastníci (ninji) učí, jak například postavit webové stránky, vytvořit mobilní aplikaci, pracovat s nejrůznějším hardwarem nebo naprogramovat počítačovou hru. Jako bonus získávají schopnost spolupráce a sociální interakce. V České republice CoderDojo působí v Brně, Břeclavi, Hodoníně, Ostravě, Náchodě, Olomouci, Ústí nad Labem, Úsově, Vsetíně a Valašském Meziříčí. Kluby mohou fungovat díky spolupráci se školami, knihovnami, i privátními  společnostmi, které klubům poskytují bezplatné prostory a ochotě dobrovolníků, kteří děti učí a starají se o chod klubu. Nad projektem převzal záštitu europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. 

 

Spojte se s námi  

Email: kontakt.cz@coderdojo.com 

Web: www.coderdojocesko.cz 

Facebook

Twitter

Autor článku : CoderDojo Česká republika
Zdroj : Tisková zpráva