Big_loader_ajax

Thierry Breton o střetu zájmů

04.12.2019

Nově zvolený komisař pro vnitřní trh, bývalý francouzský ministr financí a později i školství Thierry Breton, byl až druhým kandidátem na tuto “francouzskou” pozici v Evropské komisi.

Evropský parlament už dříve odmítl bývalou francouzskou ministryni obrany a poslankyni EP, paní Sylvii Goulard. Došlo k tomu z etických důvodů, kvůli podezření z porušení zákona a možnosti střetu zájmu. Není tedy podivem, že se následné slyšení pana Bretona točilo hlavně kolem problematiky potenciálních konfliktů zájmu.

Obavy Parlamentu rozhodně nebyly neopodstatněné. Pan Breton dlouhá léta vedl podniky, které působí v oblastech spadajících do jeho nového a velmi obsáhlého portfolia komisaře pro vnitřní trh. Nejvíce otázek mířilo na IT korporaci Atos, kterou pan Breton opustil teprve před několika týdny a která v minulosti nejen že pobírala granty od EU, ale angažovala se přímo i v několika evropských projektech.

Pan Breton obavy ohledně potenciálního střetu zájmu čekal a po navržení do funkce učinil jasné kroky k jejich zažehnání. Předložil důkazy od francouzské banky, že veškeré podíly v Atosu prodal, nepřevedl je na nikoho z rodiny, a nemá tak žádný majetkový podíl ve firmě. Přislíbil, že bude důsledně dodržovat etický kodex chování komisařů, zavázal se, že on i jeho kabinet budou pracovat plně transparentně, nikdy se nesejde s nikým ze svých bývalých podniků, ani s jinými lobbisty o samotě, a i zápisy ze schůzek budou veřejně dostupné.

Silným argumentem pro jeho nestrannost ovšem bylo, že v případě, kde by hrozil střet zájmů, svěří projekt někomu ze svého širokého týmu. Na doplňkové připomínky poslanců, že Atos působí snad ve všech odvětvích vnitřního trhu a že by tak pan komisař mohl zůstat bez práce, pan Breton podotkl, že Atos není jediná firma v Evropě a navíc, že výběrová řízení se velmi často nedostanou až přímo ke komisaři, a nemusí tak ani vědět o účasti jeho bývalých firem. Ujistil také Parlament, že rozhodně nedává od práce ruce pryč. Naopak, funkci přijímá v plném rozsahu zodpovědností a v každé situaci se bude řídit veřejným zájmem, který má v plánu bezvýhradně hájit. Vzhledem k tomu, že ještě toho odpoledne Parlament pana Bretona schválil do pozice komisaře, musel poslance o své věrohodnosti skutečně přesvědčit. 

Autor článku : Kristina Králová, stážistka v kanceláři Luďka Niedermayera