Big_loader_ajax

Niedermayer připravil doporučení EP proti daňovým únikům

27.02.2019

Výbor Evropského parlamentu pro finanční trestné činy a daňové úniky (TAX3) dnes přijal doporučení, jak nastavit férové daňové podmínky v EU, která připravil Luděk Niedermayer (TOP 09).

„Nejdůležitější na závěrečné zprávě speciálního daňového výboru TAX3 je velká míra shody, která na nutnosti bojovat s neférovými daňovými praktikami a naopak za spravedlivé a efektivní zdanění, panuje napříč politickým spektrem,“ vítá dnešní hlasování výboru Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda hospodářského výboru.

„Rozdíl mého postoje a názorů zástupců levice je však vidět třeba v otázce podpory zakládání nových institucí, které dle mého názoru samo o sobě problém neřeší. Neshodneme se ani na potřebě zjednodušovat daňové režimy a vytvořit jistoty pro ty, kdo daně poctivě odvádí, což považuji za základní stavební kámen daňového systému. Zásadní je také podporovat férovou daňovou soutěž mezi státy,“ dodává Luděk Niedermayer.

Závěrečná zpráva výboru TAX3 přijatá jasnou většinou poslanců přichází s jasnými doporučeními řadě oblastí, upřesňuje Luděk Niedermayer: „Evropský parlament v ní vyzývá členské státy k efektivnějšímu a společnému boji proti praní špinavých peněz a požaduje posun v jednáních o klíčových oblastech, jako je společný daňový základ, zdanění digitální ekonomiky nebo dokončení systému DPH v Unii.“

Zpráva požaduje i ukončení udělování tzv. zlatých víz. „Tato praktika má minimální přínosy pro státní poklady a může mít značné negativní dopady na bezpečnost v EU,“ vysvětluje Luděk Niedermayer.

Luděk Niedermayer byl v dubnu jako odborník v oblasti daní vybrán spolu se socialistou Jeppem Kofodem, aby po sérii diskusí s národními daňovými autoritami a dalšími experty připravil návrhy Evropského parlamentu, jakým směrem se vydat v boji s finanční trestnou činností v dalších letech. Závěrečná zpráva TAX3 musí být ještě schválena na nadcházejícím plenárním zasedání Evropského parlamentu.

Autor článku : Hana Bambasová, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS v EP
Zdroj : EPP Group