Big_loader_ajax

Niedermayer: Do aféry Cum-Ex je zapojena i ČR

29.11.2018

Evropský parlament dnes přijal usnesenení k nedokonalým postupům finančních úřadů v Unii, na jejichž základě přišly některé státy o desítky miliard eur, které byly získány neoprávněně ze státních rozpočtů provázanými skupinami finančníků (takzvaný cum-ex).

Luděk Niedermayer (TOP 09) vysvětluje: „Případy typu cum-ex, z nichž některé dosáhly velikosti stovek milionů eur, představují nepochopitelné selhání daňových autorit, které přes delší dobu znalosti tohoto rizika (první varování v Německu zaznělo již v roce 1992), neupravily své postupy a pravidla. Situace typu cum-cum, někdy označované jako coupon washing, zase naznačují nedůsledné využívání všeobecného pravidla proti zneužití (GAAR), tedy odmítání transakcí, jejichž účelem je obejití daně, finančními úřady. Práce investigativních novinářů sdružení CORRECTIV snad přispěje k efektivnímu vyřešení tohoto problému."

V tomto týdnu proběhla ve výboru EP pro boj s daňovými úniky (TAX3) k aféře CumEx diskuse s odborníky. Ta odhalila, že další ztráty mohly státní rozpočty utrpět účelovými operacemi typu "cum-cum", tedy krátkodobým a účelovým převedením vlastnictví aktiva držiteli, který je osvobozen od daně.

Ačkoliv se tímto závažným problémem bude zabývat také závěrečná zpráva výboru TAX3, které je Luděk Niedermayer spoluautorem, přijalo již dnes plénum Evropského parlamentu rezoluci, která vyzývá k urychlenému řešení tohoto problému.

„Zjištěné materiály i vyjádření během slyšení ve Výboru TAXE3, stejně jako text rezoluce uvádějí, že mezi zeměmi, kde tyto operace probíhaly, je také Česká republika. Proto jsem oslovil české Ministerstvo financí s odkazy na relevantní informace a se žádostí o vyjádření k tomu, jakým způsobem naše finanční správa rizika vzniku případů typu cum-ex a cum-cum řeší," říká Luděk Niedermayer, místopředseda hospodářského výboru a zpravodaj ke zprávě Výboru TAX3.

Původní článek si můžete přečíst zde

Autor článku : Hana Bambasová, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS v EP
Zdroj : EPP Group