Big_loader_ajax

Levnější platby v eurech a férové přepočty měn při přeshraničních platbách

28.03.2018

Evropská komise dnes navrhla nová pravidla, která zlevní přeshraniční platby v eurech mezi zeměmi eurozóny a mimo eurozónu. Podle nového návrhu by čeští občané a podniky v budoucnu zaplatili stejný poplatek za eurové platby v rámci Unie jako za domácí platbu v korunách.

EUROLuděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda hospodářského a měnového výboru EP, vysvětluje: „Platby v eurech byly doposud pro naše občany a firmy často velmi drahé. Cena za bankovní převod v eurech u české banky se dnes často pohybuje mezi 7 a 10 euro. V jiných unijních zemích, které neplatí eurem, je situace ještě horší. Pro platby z Bulharska je to až 24 euro. Naopak například v Belgii mohou posílat peníze do jiných zemí eurozóny za stejnou cenu jako u domácích plateb, tedy zdarma nebo v řádu několika centů. Rozšíření nařízení o přeshraničních platbách odstraní znevýhodnění občanů i firem, které ze zemí mimo eurozónu eura posílají. Zejména pro malé a střední podniky, které zasílají či přijímají mnoho takových plateb, by to bylo citelné zlepšení.“

Cena bankovního převodu není reflektována jen u poplatku za převod, ale také při přepočtu měn, který je často netransparentní. Návrh předpokládá, že spotřebitelé budou povinně informováni o ceně měnové konverze, a to ještě před provedením platby, ať již převádí peníze do zahraničí, vybírají z bankomatu nebo platí kartou. „Spotřebitelé tak získají lepší přehled o tom, která konverze je pro danou platbu nejvýhodnější ještě před provedením platby. Budou tak moci snadněji vybrat postup, který je pro ně výhodnější. Zamezí se tak nepříjemným překvapením nad bankovním výpisem dávno po návratu ze zahraniční cesty nebo po provedení platby. Dnes je situace pro klienty většinou málo srozumitelná,“ říká Luděk Niedermayer, který předsedá české národní delegaci v poslaneckém klubu ELS.

Nová pravidla se budou týkat 150 milionů občanů a 6 milionů podniků a 1,8 miliard transakcí ročně. Spotřebitelům ušetří až 1 miliardu eur ročně. Rozhodnutí o jejich přijetí bude na ministrech financí a Evropském parlementu. "Diskutovány jistě budou nejen přínosy tohoto opatření pro spotřebitele, ale také náklady, které by tímto mohly vzniknout poskytovatelům platebních služeb. To je zřejmě důvod, proč Komise předpokládá postupný přechod na nový režim. Bohužel, platby ze zemí, které se rozhodly euro nepřijmout, totiž s sebou opravdu nesou jisté dodatečné náklady. Není to zdaleka jediný příklad, kdy je nepřijetí eura pro občany a firmy nevýhodné", dodává europoslanec.

Původní zpráva zde.

Autor článku : Marek Hannibal, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS v EP
Zdroj : www.eppgroup.eu