Big_loader_ajax

J.-C. Juncker - Stav Unie 2016

14.09.2016

Předseda Evropské unie Jean-Claude Juncker vystoupil v Evropském parlamentu se svoji zprávou o stavu Unie.

Luděk Niedermayer: "Dnes jsme měli v Parlamentu zprávu o stavu Unie. Naší Unie... Předseda Komise Juncker se snažil být zjevně co nejméně kontroverzní a respektovat dnešní pohled občanů Evropy na Unii. Proto začal tím, že nejsme Spojené státy a EU není o konci národních států. Hlavně se ale soustředil na konkrétní témata, na ta, která jsou pro občany Unie srozumitelná. Třeba to, že na jednu stranu Juncker jasně podporuje uzavření obchodní smlouvy s Kanadou, ale stejně tak zavedení širších antidumpingových opatření vůči oceli z Číny. Velkou roli hrála bezpečnost, evropská ESTA stejně jako ochrana vnějších hranic by se měla rozjíždět během měsíců a Unie by měla posilovat i svou společnou vojenskou sílu. Do této oblasti patří i jasnější evropská zahraniční politika. Líbí se mi návrh na ustavení „dobrovolnické armády mladých“, kteří budou pomáhat u humanitárních problémů, a ukazovat tak i evropskou solidaritu. I o ní Juncker mluvil s tím, že ta správná je dobrovolná. Nalezení dohody o dalším postupu v řešení migrační krize je na předsednickém Slovensku, což je docela pikantní. Myslím, že snaha dostat „socialisty na loď“ byla více než zřejmá, a tak ne vše se mi líbilo (sociální dumping), ale ocenil jsem konec, ve kterém skvěle formulovat naši odpovědnost za Evropu našich dětí. A připomněl i finanční investice, které Unie uvnitř (fond FSI) i za hranicemi (mimo jiné ve snaze snížit přiliv migrantů, zejména v Africe) chce jeho Komise realizovat."

Jaké byly hlavní body dnešního projevu Junckera v Parlamentu?

- "Po Brexitu Evropa nepřestane existovat." 

- "Naše Evropská unie je – alespoň částečně – v existenciální  krizi."

- "Máme před sebou velmi důležtou volbu."

- "Nejdříve ze všeho musíme uznat, že máme v Evropě mnoho nevyřešených problémů. O tom nemůže být pochyb."

- "Poté musíme mít na vědomí, že nás svět sleduje."

- "A nakonec bychom si měli uvědomit, že naše problémy nevyřešíme jednou řečí. Nebo jedním summitem." 

Další body z projevu Junckera: 

- 5G do roku 2025

Konkrétní návrh od Junckera: reforma a investování do telekomunikačního trhu. Chce síť 5G do roku 2025: "to může vytvořit miliony pracovních míst". V krátkodobém horizontu do roku 2020 chce, aby všechna evropská města nabízela bezplatnou wifi.   

- Evropa není Divoký západ

Juncker je proti sociálnímu dumpingu a vyžaduje od každé společnosti, aby platila své daně tam, kde vytváří zisky. 

-  "Zapomněli jsme, co to znamená být Evropany"

Jedna věc je říci, že Evropa je v krizi, druhá pak navrhnout skutečné řešení. Juncker volá po znovusjednocení Kypru a upozorňuje, že nemůžeme akceptovat, aby byli polští dělníci napadáni v ulicích Essexu. 

- "Nejsme Spojenými státy Evropy"

Juncker kritizoval národní vlády za to, že čas od času připisují všechny úspěchy národním vládám a naopak neúspěchy považují za chybu Evropy.

- "Dohody z Paříže by nebylo nikdy dosaženo nebýt Evropské unie"

Poté, co Amerika a Čína ratifikovaly dohodu, vyzývá Juncker evropské národní státy, aby i ony co nejdříve ratifikovaly tuto dohodu. 

- "Evropa byla vždy zaměřena na export"

Evropa hájí ratifikaci obchodní dohody s Kanadou a říká, že je to "nejlepší obchodní dohoda, kterou jsme kdy podepsali". 

- "Respektujeme a litujeme Brexitu"

Juncker řekl, že Evropská unie není ohrožena Brexitem. Naléhá na Spojené království, aby zahájilo svůj odchod co nejdříve. Vztah s Velkou Británií by měl zůstat přátelský, ale nebude existovat společný trh "à la carte". Pokud chce Spojené království přístup do evropské zóny volného obchodu, bude také muset akceptovat volný pohyb osob.

- "Evropa není dostatečně sociální"

Juncker začal s bolestivým závěrem, že Evropa není v "top kondici", ale zároveň dodal, že populismus není cesta hodna následování: "populismus nevyřeší problém, populismus je vytváří".

Celý projev předsedy Komise Junckera si přečtěte zde nebo se na něj podívejte zde