Big_loader_ajax

Europoslanci se společně vyjádřili ke směrnici o kontrole nabývání a držení zbraní

27.11.2015

Návrh Evropské komise na změnu směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní je dlouho očekávaným legislativním návrhem, k jehož zrychlenému předložení došlo bohužel teprve pod vlivem nedávného teroristického útoku v Paříži. Potvrzuje se, že existuje slabé místo evropské legislativy v podobě nedostatečné kontroly pohybu zbraní v EU.

Evropská komise předložila návrh, který bude v následujících týdnech a měsících předmětem důkladné diskuse v Evropském parlamentu a mezi členskými státy. Považujeme předložený návrh za základ pro další jednání, které by se podle našeho názoru mělo soustředit především na potírání nelegálního obchodu se zbraněmi a zlepšení kontroly a dohledu nad tím, jak je nakládáno s automatickými zbraněmi, které měly být znehodnoceny tak, aby nemohly být následkem případných dílčích úprav znovu zprovozněny. Podotýkáme, že návrh Evropské komise se nedotýká podmínek legálního držení jednoranových zbraní v kategoriích lovecké, sportovní, obranné apod., vyjma některých aspektů jejich prodeje, zejména po internetu.

Jsme připraveni na základě odborné diskuse s experty zodpovědně posoudit návrh na rozšíření kategorie A (zakázané zbraně) o automatické zbraně, které byly přeměněny na poloautomatické, civilní poloautomatické střelné zbraně, které mají vzhled zbraní s automatickým mechanismem, a střelné zbraně spadající do kategorie A, které byly znehodnoceny, a podpořit ho pouze v případě, že se prokáže, že jejich legální držení je zdrojem nebezpečné trestné činnosti anebo se s nimi nelegálně obchoduje. Naším společným cílem je učinit maximum pro to, aby se snížilo riziko dalších teroristických útoků v Evropě.

Součástí legislativních změn by měla být opatření typu povinné výměny informací mezi členskými zeměmi umožňující účinné sledování přeshraničního pohybu zbraní a důsledná evidence zbraní v národních registrech, zahrnující i převody (tj. změnu majitele) znehodnocených střelných zbraní nebo jejich součástí.

Cílem připravované legislativní změny musí být zvýšení bezpečnosti evropských občanů bez zbytečných zásahů do úpravy podmínek legálního držení zbraní. Z tohoto pohledu také budeme návrh EK posuzovat. Důraz musí být kladen na opatření efektivně potírající veškeré nelegální nakládání a obchod se zbraněmi, protože právě tyto jevy jsou často úzce spojené se závažnou trestnou činností nebo dokonce i s mezinárodním terorismem.

Luděk Niedermayer

Stanislav Polčák

Michaela Šojdrová

Pavel Svoboda

Tomáš Zdechovský

Pavel Telička

Petr Ježek

Martina Dlabajová

Kateřina Konečná

Pavel Poc

Původní článek: http://www.parlamentnilisty.cz/article.aspx?rubrika=1410&clanek=410239

Zdroj : parlamentnilisty.cz