Big_loader_ajax

Europoslanci na plénu připomenou Sametovou revoluci

22.11.2019

Konference předsedů Evropského parlamentu schválila program plenární schůze na příští týden. V pondělí 25. listopadu je na programu pléna zařazen bod „30. výročí sametové revoluce: důležitost boje za svobodu a demokracii ve střední a východní Evropě pro historické sjednocení Evropy“. Rozpravu navrhli čeští a slovenští poslanci z klubu Evropské lidové strany, která má v Evropském parlamentu nejsilnější postavení.

“Jsem rád, že v Evropském parlamentu připomeneme Sametovou revoluci. Ta byla součástí řetězových událostí, které vedly k pádu komunismu v Evropě a otevřely cestu ke sjednocení kontinentu. Naše patnáctileté členství v EU a NATO je dokladem toho, jaké možnosti nám Sametová revoluce poskytla. Připomínku jejího 30. výročí oslavíme v Evropském parlamentu spolu s našimi kolegy, kteří význam a odkaz Sametové revoluce vnímají stejně jako my,” říká Luděk Niedermayer (TOP 09), předseda delegace českých poslanců v ELS.

„Považuji za velký úspěch, že se nám podařilo prosadit debatu na plenární zasedání. Jen to ukazuje význam Sametové revoluce i to, jak ji vnímají ve zbytku Evropy. Přesto je třeba, abychom připomínali ideje, kvůli kterým jsme před třiceti lety stáli na náměstí. Dnes právě více než kdykoliv jindy je nutné připomínat principy demokratického právního státu a střežit jej před všemi pokusy ze strany těch, kteří se jej snaží ukrajovat a různě překroucet. Občané musí mít důvěru v demokratické instituce a právní stát. Současná situace na Slovensku, kdy se postupně ukazuje, že za současné vládní garnitury jsou to mafiánské struktury, které ovládají stát, popírá změny, které se odehrály po roce 1989,“ dodává Ivan Šefanec (KDH), který předsedá slovenským europoslancům v ELS.

Autor článku : Marek Hannibal, Atilla Agárdi
Zdroj : http://www2.eppgroup.eu/