Big_loader_ajax

Brexit rok poté...

24.06.2017

O výsledku hlasování o něčem, co až další den usilovně tisíce Britů hledalo na internetu, jsme se dozvěděli před rokem. Byl to pro mne šok a smutek, i když jsem na to asi měl být připravený.

Od té doby jsme se moc neposunuli a včerejší začátek jednání byl spíše symbolický. Týká se totiž jen malé, ač především symbolicky významné oblasti. Můj názor je, že za poslední rok a něco se Spojené království z pozice země, která měla své místo na globální mapě a hlavně měla podstatný vliv na supervelmoc zvanou EU, dostalo do země utápěné v politickém chaosu, která nemá zrovna jasný plán. Přitom dohoda, alespoň ta první mezi UK a EU, by měla být na stole zhruba za rok. Naopak, většina politiků a občanů v EU (bohužel často nikoliv u nás) si začala hodnotu Unie lépe uvědomovat a je připravena pro její udržení a zvýšení i něco dělat. :-)

To je samozřejmě subjektivní pocit, je mi jasné, že leckdo to vidí jinak. I když zdá se, že začátek cesty Londýna za lepší budoucností se zatím nenaplňuje. 

Politico si vybralo pár čísel, které poslední rok UK popisují. Ve zkratce se dočtete toto:

- konzervativní vláda ztratila většinu (a asi bude spoléhat na kontroverzní severoiské Unionisty, což leckdo vnímá jako ohrožení tamní stability a dohody Good Friday - LN - má poznámka v závorce je "má", a jde nad rámec čísel)
- UK se stalo z pozice ekonomického premianta do skupiny nejhůř prosperujících ekonomik, o poslední místo v G7 bojuje s Itálií (příčemž větší škody zastavil propad libry, který podpořil export - LN)
- UK ale "exceluje" ve výši inflace - hodnota 2,9% je vskutku na dnešní dobu vysoká (a vede k přerozdělení bohatství v ekonomice, obvykle v neprospěch chudších - LN)
- podstatně klesl příliv pracovníků z EU, zvýšil se počet těch, co naopak z UK na kontinent zamířili (do UK obvykle chodili lidé, kteří měli již zajištěnou práci, nebo ji záhy našli. Je to tedy pro UK ekonomická ztráta. Je mezi nimi velmi vysoký počet špičkových expertů - ty přitahuje akademická sféra či finančnictví, nebo naopak lidí, kteří berou zaměstnání, o které Britové nestojí - LN)
- zvýšil se počet trestných činů z nenávisti, který reflektuje růst napětí ve společnosti
- takže snad jediné, co může Konzervativce, kteří to vše "spískali", těšit, je zisk poslaneckých křesel ve Skotsku na úkor tamních do leva směřujících "národovců" (není to ale trochu málo? - LN)

Autor článku : Luděk Niedermayer