Big_loader_ajax

Brexit: Londýn jede dál

26.02.2019

Proti ochotě premiérky hrát poker nebo její sveřeposti (či obojímu zároveň) se postavila jasná většina členů jejího kabinetu.

EU and Brexit sign at the airportMay spoléhala na většinu hlasů svých poslanců (reálné), většinu severoirských poslanců (možné) a řádově 30-50 labouristů (není jasné, jak je plánovala získat). Naopak chyběly hlasy proponentů tvrdého brexitu (pár desítek konzervativců), labouristů toužících po pádu vlády (skoro všech) a těch, co doufají ve zrušení brexitu (jednotlivci ve sněmovně). Osobně nechtějí nést odpovědnost za to, co by bezdohodový chaos 29. března přinesl. Chápu, podílet se na chaosu obrovského rozsahu, do něhož vláda a poslanci zemi vedou, není nic příjemného.

Podle mne výše popsané premiérčino do vrcholové politiky nepatří, zvláště, když jde o opravdu důležité věci. A riziko, že chování politiků v Londýně vytvoří velký problém, hodně vzrostlo.

Proč si to myslím? Hlavní plán je, že pro dohodu, kterou premiérka dojednala se zástupci Unie předloží k dalšímu hlasování pár dní před datem vystoupení UK z Unie. Tento časový plán nedává prakticky žádný prostor pro odstranění nejhorších trablů, které by tvrdý brexit přinesl a byl by to opravdu chaos neobvyklého rozsahu (pro celé UK a firmy, které s ním obchodují z kontinentu). A to je to hlavní, na co premiérka spoléhá, a čeká, že její oponenti "to vzdají" - chce navíc získat hlasy těch, co nechtějí totální chaos a těch, co by se báli, že by nějakou cestou k brexitu nedošlo (neb vše je pak možné).

Moc dobře to nezní, ale to je to, co o tom vím. Řetězec selhání politiků v Londýně dostal (nejen) UK do velmi svízelné situace. Snad se voliči, nejen v UK, aspoň trochu ponaučí. Neb politiků, kteří ve jménu své podpory jsou sto dovést společnost do různých slepých uliček, vidím dnes a denně fakt dost.

To ovšem může dále oslabit šance, že se pro dohodu, kterou premiérka vyjednala (a která dává smysl), najdou hlasy. Není přitom jasné, co prodloužení termínu přinese (kromě chaosu do evropských voleb, neb by mohl znamenat, že země, které měly mít více europoslanců budou muset změnit plány). Leadeři EU27 budou chtít slyšet, k čemu premiérka více času (jako by ho konzervativci měli málo) využije, než souhlas s prodloužením jednomyslně dají.

Autor článku : Luděk Niedermayer