Big_loader_ajax

Brexit a la Norsko: Správné, leč bude to dostatečné?

06.01.2017

Apel dvou desítek poslanců Spojeného království v Evropském parlamentu, pocházejících z všech hlavních politických stran UK, vychází z pochopení reality.

 A snaží se zabránit tomu, aby obyvatelé Spojeného království dlouhá léta dopláceli na špatnou politiku některých svých představitelů a mediální masáž, stojící ne "mystifikacích", od jiných.

Bohužel asi není úplně netypické, že poslanci z euro-Bruselu chápou mnohem lépe, jak dnešní svět vypadá a jaké jsou hrozby, kterým jejich země čelí (popisuje je například tento článek). Bohužel, na ostrovech tyto argumenty silně přehlušuje "hlomoz" kolem domácí politiky - sporů uvnitř vládnoucích konzervativců i silně neortodoxního vedení labouristů...

I když by "měkký exit", tedy volba "Norska", s sebou nesl i pro Unii určitá rizika, je to volba, kterou bych osobně přivítal. A myslím, že by se po létech proměnila v proces přinejmenším jistého návratu UK do Unie.

Zatím to vypadá, že "Londýn" (ani jeden z táborů Konzervativců a zřejmě ani podstatná část vedení Labouristů) zatím k tomuto poznání nedošel. Moc bych si přál, aby se to změnilo. Moc času na to není, ale možné to je...

Autor článku : Luděk Niedermayer