Big_loader_ajax

Žijeme v bezprecedentně složité době, to je bez nadsázky.

21.11.2020

Úvodní řeč na sněmu mládežnické organizace TOP 09 TOP týmu.

TOP tým online general assamblyÚvodem bych Vám chtěl moc poděkovat, za to, co děláte. Je skvělé, že se Vám podařilo z TOPtýmu udělat skutečně celostátní projekt, a že i v této složité době hledáte cesty, jak být aktivní.

Pokusím se doplnit to, co zaznělo od paní předsedkyně Markéty Adamové Pekarové dalším zamyšlením se nad dnešním stavem společnosti. Myslím, že je důležité o tom mluvit, neb i lidé z Vaší generace se musí stát většími aktéry změn. Změn k lepšímu. Pan senátor Grulich o tom mluvil.

Žijeme v bezprecedentně složité době, to je bez nadsázky.

Pandemie, o které si možná část vašich vrstevníků myslím, že je to mnoho povyku pro nic, může rozvrátit společnosti. Věřte mi, že cesta k oživení ekonomiky a návratu do „normálnějšího života“, vede jen přes její zdravotní zvládnutí. Tedy nikoliv ekonomika nebo zdraví, ale zdraví podmiňuje ekonomiku.

Kromě velké krátkodobé hrozby čelíme i hrozbě na první pohled ne tak urgentní, ale ve svém důsledku, ještě vážnější. Není pochyb, že pokud se nám nepodaří obrat v tom, jak využíváme zdroje naší planety a jak ji svou aktivitou zatěžujeme, bude lidstvo řešit obrovskému, těžko zvládnutelnému problému. Uklidňovat se tím, že naše nížiny moře nezaleje je stejné, jako se tvářit, že pandemie se nás netýká.

Bohužel, právě naše země může být jednou z těch, kde díky chování mnoha politiků se z této otázky stane závažné politické téma a také skvělé hřiště pro populisty všeho typu.

Populismus, jak ten poměrně častý, levicově národovecký, tak rádoby pravicově ekonomický, který jsme před pár hodinami viděli u nás v Poslanecké sněmovně, je velmi vážný soupeř pro ty, co representují odpovědnou a kompetentní politikou na všech stranách politického spektra.

Také americké volby ukázaly, že populismus neporazí ani hluboká nekompetence vedoucí k selhání státu i ve vážných věcech, ani vpravdě šílená komunikace, která není myslím někdy příjemná ani jeho podporovatelům. Ukazuje se, že extrémní populisty, často ohrožující budoucnost společnosti, porazit lze, ale je to mnohem složitější, než se zdá.

Vyžaduje to politickou prozíravost a ochotu ke kompromisům. Myslím, že kdyby stále ještě president Trump čelil zástupci radikálního křídla demokratů, zřejmě by uspěl. Je zřejmé, že pokud se nepodaří překonat fragmentaci na naší politické scéně, tak díky volebnímu systému bude snazší pro politické subjekty typu dnešního ANO Andreje Babiše, udržet se k moci, nebo bude snazší, aby vznikly podivné vlády reprezentující poměrně nízký počet voličských hlasů.

Zejména dnes připomínat, že cesta k takovým společenstvím není snadná, snad není třeba. Partnerství, v každé části života, vyžaduje vzájemný respekt a pochopení, a nikoliv jen jednorázové deklarace společné vůle.

Nyní pár slov o Evropě. Často mluvím o tom, že Evropský parlament je něco jako gentlemanský klub. Bohužel, minulými volbami z něj nemálo gentlemanů, často nikoliv z vůle voličů ale vůle své, odešlo.

Říkat, že hledání kompromisů a vzájemného pochopení není vždy lehké snad dnes netřeba. Povedlo se nám společně spousta dobrých věcí, třeba i pozdní, ale o to silnější, reakce na pandemii. Myslím, že máme i dobrý dlouhodobý plán a cestu, jak zajistit, aby evropský hlas měl ve světě opět silnou váhu. Ale snadné to nebude. A nadále platí, že projekt společné Evropy je, byl a bude vždy křehký. Bude záležet na tom, jak silnou podporu bude mít nejen mezi politiky, ale hlavně mezi lidmi. Tolerance v mnoha případech nestačí. Proto tak záleží na lidech jako jste Vy, kteří jsou ochotni věnovat svoji energii a čas, a na postoje lidí působit.

Dnešní krize v oblasti rozpočtu, kdy Maďarsko s podporou Polska a Slovinska zablokovalo normální krizový rozpočet Unie, může být za pár dní či týdnů bezvýznamnou epizodou, ale může též být roznětkou pro závažnou krizi EU.

V historii často platí, že právě ve složitých dobách vznikají předpoklady pro mnoho dobrých věcí po jejím překonání. Může to tak být i dnes. Jak u nás, tak v Evropě či ve světě. Může, ale nemusí. Záleží to na nás, záleží to na Vás. Doufám, že to spolu zvládneme.

Díky, a mějte se fajn, a hlavně, i když nejen, „stay safe“.

Autor článku : Luděk Niedermayer