Big_loader_ajax

Za pět minut dvanáct...

13.02.2024

...snad přece jen vznikla dohoda na úpravě unijních fiskálních pravidel. Na "letitých" limitech 3% maximálního deficitu a dluhového cíle pod 60 % se nic nemění. Namísto "abstraktně působících" strukturálních schodků se přechází na limity výdajů a země s vysokým dluhem jej budou snižovat dle dohodnuté trajektorie.

Nad přípravou těchto pravidel jsem strávil desítky hodin práce, když jsme ve formě "legislativního návrhu z vlastní iniciativy" přichystali velmi podobná pravidla, která již před 2 lety velkou většinou podpořilo plénum Evropského parlamentu. Bohužel, Komisi trvalo předložení návrhu tak dlouho, že jen velmi rychlá práce zpravodajů a efektivní postup belgického předsednictví umožní, že po ukončení "krizové" klauzule, tzv. GEC (ta dočasně omezuje platnost pravidel v reakci na ekonomické podmínky způsobené nejprve covidem a pak energetickou krizí) se nevrátíme do pravidel minulých, jejichž nejednoznačnost vedla k malé efektivitě. Mimochodem, v tomto legislativním kvapu jsem v roli předsedajícího výboru ECON řešil poprvé značný procesní problém, kdy část skupin chtěla hlasování odložit (ale nakonec se mi podařilo dosáhnout dohody na jeho uskutečnění).

Držení dluhu pod kontrolou je moc důležité, nejen chrání země před vysokými podíly dluhové služby na výdajích rozpočtu, ale také snižuje riziko fiskální krize (která, pokud se stane v jedné zemi, ohrožuje všechny ostatní). A samozřejmě je to i projev odpovědnosti společnosti vůči mladší generaci, která vysoké dluhy bude splácet. 

Ekonomický vývoj EU není z mnoha důvodů příliš oslnivý (mimo jiné je to způsobeno demografií). Nicméně jsem rád, že "nákaza vysokými dluhy", které, jak se zdá, propadla americká politika a s tím i tamní ekonomika, se nám naštěstí vyhnula (jak jsem psal v nedávném textu). Doufám, že tato pravidla pomohou k tomu, že namísto cesty k větším dluhům a větším problémům se ekonomiky EU vydají opačným, odpovědným směrem.

Autor článku : Luděk Niedermayer