Big_loader_ajax

Výtah z rezoluce EP ke koordinované reakci EU na krizi COVID-19 a jejích důsledků

20.04.2020

Přijetím nelegislativní rezoluce ke koronavirové krizi EP vyslal důležitý signál, že kromě schvalování nezbytných legislativních změn na pomoc zasaženým státům i jejich podnikům a občanům cítí odpovědnost za vývoj EU “po koronaviru” a je odhodlán k němu aktivně přispět.

Rezoluce byla společným dílem čtyř frakcí - EPP, SaD, Renew a Greens - a i z tohoto výčtu je vidět, které frakce v EP přistupují k nastoleným tématům aktivně a konstruktivně, a které stojí stranou a z pohodlného závětří kritizují.

EP se úvodem neostýchal zkritizovat počáteční neschopnost členských států jednat společně a vznesl požadavek, aby se všechna budoucí opatření přijatá členskými státy řídila zakládajícími zásadami solidarity a loajální spolupráce. Rezoluce se nevyhnula ani palčivému problému zákazu vývozu a cestování v některých státech EU a zdůraznila, že hranice EU musí zůstat otevřené pro volný pohyb osobních ochranných prostředků, potravin, léků, a zdravotnických prostředků a naléhavě požaduje zřízení hraničních přechodů „zeleného pruhu“ pro pozemní (silniční a železniční), námořní, vnitrozemskou vodní a leteckou dopravu. V reakci na prožitou zkušenost EP vyzval k vytvoření evropského mechanismu reakce na zdravotní krize s cílem lépe se připravit a reagovat společným a koordinovaným způsobem na jakýkoli typ případné budoucí zdravotní nebo sanitární krize. Prošla také výzva Komisi, aby spustila účinnou výstupní strategii, která zahrnuje rozsáhlé testování a osobní ochranné prostředky pro co největší počet občanů, a členským státům, aby vyvinuly systematičtější testování infekce a expozice viru a sdílely standardy osvědčených postupů.

Příspěvkem k řešení ekonomických dopadů krize je návrh na vytvoření Fondu solidarity EU pro koronavirus ve výši nejméně 50 miliard EUR, který se bude skládat až z 20 miliard EUR v dotacích a až 30 miliard EUR v půjčkách.

Silným politickým apelem je také naléhavá žádost Komisi, aby čelila agresivní ruské a čínské propagandistické snaze využít pandemii COVID-19 k podkopání EU, a výzva ke globálně koordinované reakci na drastické hospodářské důsledky koronavirové krize.

Autor článku : Jan Tlamycha, odborný asistent europoslance Luďka Niedermayera