Big_loader_ajax

Vyjádření ECDC k situaci s nákazou Covid-19

04.09.2020

Na dnešním jednání Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin vystoupila Dr. Andrea Ammon, ředitelka Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, která zatím druhou vlnu nákazy Covid-19 v Evropě nepotvrdila. Zavření škol označila za opatření, které by mělo být poslední možností. Poslanci také kritizovali nekoordinované zavádění restriktivních opatření v členských státech.

Některé členské státy EU v létě zaznamenaly oživení nárůstu případů nákazy Covid-19, což právem vyvolává otázku, zda již Evropa neprožívá druhou vlnu. Obavy působí také nedostatečná koordinace restriktivních opatření mezi členskými státy nebo návrat dětí do škol. 

Aktuální situaci dnes konzultovali poslanci s Dr. Andreou Ammon, ředitelkou Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control), která ve svém online vstupu hovořila o současném nárůstu případů. V tomto týdnu ECDC zaznamenalo údaj 46 případů na 100 000 obyvatel oproti běžným 15 případům. Potvrdila tedy zjevný nárůst, avšak stále pomalejší než v březnu tohoto roku. 

Situace v jednotlivých státech se liší. Nejdůležitějšími faktory, které působí na narůstající čísla v počtu nakažených, jsou kdo je testován a počet provedených testů. Otázkou tedy je, zda se jedná o nárůst případů nebo o nárůst v počtu testovaných. 

Vzhledem k tomu, že začátkem srpna byl zjevný nárůst případů u mladých lidí, vzbuzuje obavu zářijový návrat dětí do škol. Nakažených dětí do 18 let je ale podle dat ECDC pouhých 5 %, a tyto děti mají zpravidla jen mírné příznaky, tudíž by ve školách neměla hrozit větší ohniska výskytu nákazy, i s ohledem na pozitivní zkušenost škol, které otevřely brzy. Ve školách by měla platit pravidla fyzického distancování, nesetkávání většího počtu dětí, důsledné mytí rukou a desinfikování. Poslanci se shodli na důležité roli škol z hlediska vzdělávacího a z hlediska mentálního zdraví dětí. I proto by k zavření škol měly členské státy přistoupit až v nezbytně nutném případě. 

Státy by měly podle ECDC zavádět další restriktivní opatření až v případě, že je fyzické distancování neúčinné (například roušky). Evropská komise ve spolupráci s ECDC nyní pracuje na zefektivnění opatření, která mohou jednotlivé členské státy zavést. Vlády by ale měly důsledně vysvětlit, proč jsou tato opatření porušující jejich práva nutná. 

Na dotazy poslanců Dr. Amman potvrdila vhodnost trvání karantény po dobu 14 dnů, jelikož i po těchto 14 dnech 3-4 % lidí jsou stále nakažliví, proto lepší více než méně. Potvrzené je rovněž to, že opatření proti Covid-19 fungují i proti běžné chřipce. ECDC ve spojitosti s tím doporučuje ohroženým skupinám, aby se nechaly proti chřipce očkovat. 

Je zřejmé, že nějaký nárůst nyní mezi členskými státy zaznamenáváme. Zda se jedná o druhou vlnu zatím nevíme, a proto bude lepší se snažit, aby se jednalo jen o mírné vychýlení. Zároveň by bylo vhodné pečlivě koordinovat postup států a snažit se opatření v jednotlivých členských státech harmonizovat tak, aby nepůsobila zbytečné zmatky jako nyní.

Autor článku : Lucie Vinařská, stážistka v kanceláři europoslance Luďka Niedermayera
Zdroj : Evropský parlament