Big_loader_ajax

Vládní poslanec k návrhu na prohloubení schodku na půl bilionu korun

23.06.2020

Dnes v prvním čtení parlament projednává, zda vládě umožní utratit růstem dluhu kryté stovky miliard na "podporu krizí zasažené ekonomiky". Už jsem psal, že se mi tento návrh v dnešní době a dnešní podobě nelíbí.

Czech crown

Přesto se zdá být jasné, že "vládní koalice", nebo jiná skupina poslanců, ho podpoří.

Jedním z nich bude zřejmě poslanec pan Jiří Bláha z hnutí ANO, který své důvody dnes v poledne shrnul ve vystoupení v Českém rozhlase (v duelu s panem poslancem Ferenčíkem). Pár jeho výroků mí kolegové sepsali. Pokud si kladete otázku, zda budou tyto stovky miliard podporu a dluhu v dobrých rukou, možná si to přečtěte…

PS: Když jsem před volbami viděl post hnutí ANO, který mluvil o blábolení "jiných politiků", myslel jsem, že to je rafinovaná anti-reklama protivníků hnutí. K mému překvapení, nebyla. Bylo to myšleno vážně. Ale zdá se, že "blábolící nešvar" se v "makajícím hnutí" docela uchytil.

----

K přijatelnosti schodku 500 miliard:

…tak v první řade, my se bavíme o něčem, o čem nikdo nic nevím. Je hrozně složité říci, bude to 500 miliard, nebo bilion, nebo kolik to vlastně bude? Dnes se bavíme o tom, že nechceme pustit 500 miliard, ale ono to na konci roku může být daleko víc, ale může to být daleko míň….  v ten okamžik je těžký dneska říkat budete jen pul miliardy bude to víc?

Proč to schválit, i když „nic nevíme“:

… pojďme si to schválit a na konci roku můžeme být mile překvapeni. Myslíte, že si vláda může dovolit proinvestovat peníze zbytečně. Myslíte si, že může rozdávat? Jsou před námi Na podzim jsou do krajů, za rok jsou normální volby do poslanecké sněmovny. Myslíte si, že vláda si může dovolit, že ta vláda si může dovolit dělat věci, které by ji odstavili od věci, z kterých by mela úspěch… Pojďme si udělat nějaký polštář s kterým můžeme pracovat a nemusíme se neustále scházet ve sněmovně a bavit se o nesmyslech.

K hledání úspor v rozpočtu:

… já bych to ještě transformoval ještě trochu jinak, jo. My se bavíme o rozpočtu, ale opravdu v minulosti se nestalo že by někdy rozpočet nevyšel, že by nebyl více mínusový, než jsme zadali. A pro změnu byl zase více plusový, než jsme zadali, že jo. Takže…

… ale to není o tom, co je v návrhu. Řekněme si. co jsme dneska prožili. Prožilo jsme to, že ještě v tuto chvíli stále řešíme na jednotlivých ministerstvech, jednotlivé programy. Ti úředníci jsou totálně zacpaní, tím, aby to zvládli všechny dotační projekty, které jsou pro postižené firmy. A chcete, aby teď někdo vypisoval, ano budeme šetřit tady, budeme šetřit tady, budeme šetřit tady. Když ten rezort, nebo to místo, kde bychom potřebovali přesně setřít, nejsme schopni jakoby říct, že jo. Můžeme si říct, že budeme setřít u jednotlivých úřadů a rezortu, ale přesné určení tech jednotlivých věci můžeme říct až když přijdou na stůl nějaké výsledky z posledních měsíců.

Ke struktuře výdajů:

… pořád je to o tom, že máte nějaký balík peněz, který potřebujete rozdělit. A říkáte si rozdělím ho na bod A, bod B, bod C a dám na to 10, 20, 30, 40, to teďka nyní důležitý. Ale ve výsledku se ta situace vyvíjí a vyvíjí se tak dramaticky, a tak nepredikovaně, že nejsme schopni nikdo říct, bude to tak nebo tak.

Z rozhovoru z ČRo Plus (23.6.2020 ve 12:10 Hlavní zprávy - rozhovory, komentáře) s Jiřím Bláhou, poslancem za ANO a Mikulášem Ferjenčikem, poslancem za Piráty. Vybrané citáty jsou z vyjádření pana poslance Bláhy.

Autor článku : Luděk Niedermayer