Big_loader_ajax

Vládní ekonomika 2015: změny místo reforem, efektní míst efektivní

03.01.2015

Rozhovor předsedy vlády pana Sobotky o vládních plánech pro letošní rok by neměl zapadnout. Zde pár poznámek k němu.

Vítejme v roce 2015. Doufám, že nás čekají jen samé příjemné věci (a nebo aspoň převaha těch příjemných). Naše země si ráda (či spíše často), z růzhodnutí svých vládců (nejen těch dnešních), "užívá" nejistotu (nejčastěji v oblasti ekonomické). Proto by neměl zapadnout rozhovor předsedy vlády pana Sobotky (pro idnes), ve kterém odhalil vládní plány pro letošní rok.

Pro ekonomicky zvídavé čtenáře je v něm nejeden zaznamenání hodný výrok:

1. Pan předseda hovoří nikoliv o reformách, ale o pokračování změn...

Je to férové, pod reformami se obvykle dnes v Evropě rozumí takové politiky, které zlepšují konkurenceschopnost a finanční pozici státu. A to naše vláda zřejmě neplánuje...

2. Předseda vlády trvá na zavedení účtenkové loterie. Tvrdí, že to je efektivní opatření...

Zajímalo by mne, jak efektivitu pan premiér odhaduje či měří. Možná si plete slova efektivní (účelné, účinné) a efektní (působící na efekt, otázalé). Efektní, hlavně pokud budou vítěze losovat ministři v televizní show, to bude. Zda efektivní, o tom silně pochybuji.

3. Bude prý zákon o neziskových organizacích ve zdravotnictví...

Nevím, jak to vyřeší problém snížení příjmů zdravotních zařízení při ambici poskytovat co nejvíce služeb co nejlevněji. Možná ministří míní, že neziskový znamená levný a efektivní. Což je docela podstatný omyl.

4. Legraci si zřejmě užijeme s "ano i ne retroaktivním" zákonem o původu majetku...

Především, není jasné jak tuto na první pohled užitečnou věc v praxi udělat. Zejméma má-li být efektivni a ne jen efektní. I tak, jako součást "mobilizace příjmů" se mi nezdá. Není jasné, co to bude a tak nás asi čeká vyplňování dalších lejster (buďto o tom, že majetek máme, a nebo, že jej nemáme), noví úředníci, kteří je budou sbírat (a se zájmem pročítat) a nejlépe i další zakázka na počítačový systém (s odpovídající cenovkou).

5. Jasno má PM o penzijních "změnách": vláda nesmí polevit v tempu rušení druhého pilíře.... Cílem je získat prostředky pro valorizace důchodů...

Na obzoru je tedy větší penzijní díra a systém, který nebude udržitelný. Rozhodování lidí, jak se zaopatřit na stáří, bude opět těžší. A každé další penzijní rozhodnutí bude vnímáno jako dočasné. Ale politický slogan bude naplněn... Typická "změna" docela dobré reformy.

6. Nižší daň na potraviny příjde poté, co se zlepší příjmy rozpočtu...

Že by dobrá zpráva? Nemyslím, že trvalé zlepšení příjmů se zejména po proběhlých -"změnách" dostaví, a proto bychom alespoň této populistické chyby mohli být ušetřeni. A třeba to je jen prozíravá past na ministra financí (který zatím socialistům vše odkýval). Nejspíše to ale skončí ochotou deklarovat i nezvýšené příjmy za dostatečné (a dalším snížením příjmů z DPH).

Mohu se mýlit, ale ekonomické priority, které pan předseda předestřel, z nás prosperující a úspěšnou zemi neudělají. Ještě štěstí, že to není jen vláda, kdo o fungování naší země rozhoduje. Máme kvalitní podniky, vzdělané lidi a situace v našem okolí - Evropské Unii, vypadá o něco lépe, než se před pár měsíci zdálo. Třeba tedy nakonec ten "ekonomický" rok 2015 nebude vůbec špatný, jak by se mohlo zdát.

Držím Vám palce, ať je pro Vás dobrý (a také pro nás všechny).

Původní článek: http://niedermayer.blog.idnes.cz/c/442...to-reforem-efektni-mist-efektivni.html

Autor článku : Luděk Niedermayer
Zdroj : idnes.cz - blog