Big_loader_ajax

Reakce Luďka Niedermayera na jednání vlády při ukončení roamingu

06.02.2017

Roaming jako elitářská záležitost pro 5 % obyvatelstva? Tak tím ministerstvo boj za operátory místo české zákazníky nevyžehlí. Europoslanec Luděk Niedermayer to nenechává jen tak.

Vážený pane tiskový mluvčí MPO,

v tisku jsem četl argumenty, kterými obhajujete pozici vlády při jednání o ukončení roamingu. V textu jste také reagoval na mé poznámky k tématu. S Vašimi argumenty bohužel nemohu souhlasit, a proto si Vás dovoluji požádat o jejich vyjasnění.

Všiml jsem si díky tomu, že zřejmě čtete můj facebook. A tak Vám odpovím zde. Snad Vás post nalezne...

Jde mi především o vyjasnění těchto bodů, na které se odvoláváte:
1. Zajímají mne informace, na základě kterých tvrdíte, že 19 z 20 našich občanů neopouští naši zemi, tedy vůbec necestuje. Tento údaj jsem nikde neobjevil. V porovnání s uváděnými statistikami zahraničních cest našich občanů (odhady hovoří o 6 milionech cest ročně) se mi zdá poněkud nízký. 
2. Naopak vysoké limity na maximální ceny roamingu dat mohou přímo zvýšit ceny datových tarifů pro evropské spotřebitele, neboť operátoři budou muset zohlednit možnost, že klient roaming využije. Naopak, nižší ceny toto riziko snižují. Zároveň byly limity pro maximální velkoobchodní ceny roamingu dat i v návrhu parlamentu nastaveny tak, že jsou dle údajů EC vyšší než většina průměrných spotřebitelských cen v unijních zemích. Není tak jasné, proč část ministrů požadovala ceny násobně vyšší. 
3. Vaše reakce naznačuje, že dnes v naší zemi dochází k jisté formě dotace (některých?) domácích mobilních služeb vysokými cenami roamingu (které se podle Vás týkají jen 5% našich obyvatel). Rád bych o tomto mechanismu věděl více: jaký má rozsah a jak přispívá k hypotetickému snížení našich „domácích“ cen. A je jistě pozoruhodné, že i přes tuto „dotaci“, kterou obhajujete, máme v Unii jedny z vyšších cen mobilních služeb. 
4. Nakonec bych Vás rád požádal o to, abyste mi vyjasnil, jakou dle Vašich informací sehrávají příjmy z roamingu v hospodaření operátorů. Podle mých znalostí jsou tyto příjmy obvykle v řádu jednotek procent (navíc u příjmů, nikoliv za “čistý příjem”, který je nižší). Při takovéto roli příjmů za roaming v hospodaření operátorů se mi nezdá, že jejich výše má zásadní dopad na výši tarifů spotřebitelům.

Děkuji Vám předem, že mi Vaše argumenty dále vysvětlíte, a tím mi osvětlíte logiku pozice naší země, kterou zřejmě Vaše ministerstvo navrhlo. A stejně tak doufám, že budete nejméně podobnou pozornost věnovat vysvětlování toho, proč za ne vždy kvalitní služby v této oblasti naši občané platí poměrně vysoké ceny.

S pozdravem Luděk Niedermayer

PS: Zaskočilo mne, že mne označujete za funkcionáře ČNB. V centrální bance jsem pracoval od roku 1991 jako referent, poté vedoucí oddělení, vedoucí sekce a až poté jsem se stal členem Bankovní rady. Nevím, jak jste slovo funkcionář myslel, ale svou činnost v ČNB vnímám trochu jinak.
To, že „sleva není zadarmo“, vím, doufám, že víte, že na přirozené oligopoly zrovna intenzivně tržní síly nepůsobí. K jejich „slušné“ funkci je obvykle třeba kvalitní regulace. Což je jednou z náplní Vašeho ministerstva. O její úspěšnosti s Vámi budu v případě Vašeho zájmu rád v budoucnu debatovat.

Autor článku : Luděk Niedermayer