Big_loader_ajax

Tento týden v Parlamentu: vakcíny, ochrana dětí před online zneužíváním, summit EU

14.12.2020

Jaký je pokrok v povolování vakcín proti covid-19 a jak zamezit online šíření dětské pornografie: i těmto otázkám se budou europoslanci věnovat v nadcházejících dnech.

Týden od 7. do 11. prosince je vyhrazen jednáním výborů a politických skupin. Ta se v maximální míře kvůli koronaviru přesouvají online.

Vakcíny a pandemie
Výbor pro životní prostředí a veřejné zdraví bude ve čtvrtek jednat s Emer Cookeovou, výkonnou ředitelkou Evropské agentury pro léčivé přípravky. Ta chce členy výboru informovat především o tom, jaký pokrok nastal při hodnocení a povolování vakcín proti koronaviru v EU. Taktéž se bude projednávat zmírnění dopadu pandemie v regionech EU v rámci balíčku opatření REACT-EU.

Strategie EU pro přizpůsobení se změně klimatu 

Budoucí strategie přizpůsobení se změně klimatu by měla podporovat budování klimaticky odolných společností, uvádí se v návrhu usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat ve čtvrtek.


Zneužívání dětí v online prostředí
O možné změně pravidel pro ochranu soukromí online (e-privacy) bude výbor pro občanské svobody a vnitřní věci hlasovat v pondělí. Jde o to, zda poskytovatelé služeb digitální komunikace budou moci i nadále na dobrovolné bázi monitorovat, jestli obsah nahrávaný a sdílený přes jejich službu (maily, zprávy apod) neobsahuje materiály zobrazující sexuální zneužívání dětí. Povolení automatizovaného monitorování komunikace je kontroverzní z hlediska ochrany soukromí.

Vztahy mezi EU a Spojeným královstvím

Poslední vývoj v souvislosti s jednáními mezi EU a Spojeným královstvím o budoucím partnerství po brexitu bude předmětem debaty v pátek dopoledne.
 

Umělá inteligence
Výbor pro právní záležitosti bude v pondělí hlasovat o vojenském využití umělé inteligence, jak se může AI využívat ve zdravotnictví a spravedlnosti a jaké to má dopady na demokracii a právní stát.

Summit EU
Na čtvrtečním zasedání Evropské rady vystoupí jako již tradičně před lídry zemí sedmadvacítky předseda Parlamentu David Sassoli. Na pořadu jednání jsou témata opatření proti covid-19, změna klimatu, bezpečnost a vnější vztahy.

Další projednávaná témata, kterých se budu účastnit:

Slavnostní udělení Sacharovovy ceny běloruské demokratické opozici 

Budoucí financování EU 

Zvýšení kvality kohoutkové vody a snížení množství plastového odpadu 

 

Kompletní program plenárních zasedání a aktuální informace naleznete na stránkách Evropského parlamentu.

Autor článku : Zpravodajství Evropského parlamentu
Zdroj : Evropský parlament