Big_loader_ajax

Český „sprint“ k euru

05.01.2023

Kuna „zanikla“, Chorvatsko, které se k EU připojilo o téměř 10 let později než my, zavedlo 1. ledna 2023 euro. Náš ministr financí Zbyněk Stanjura, který coby předseda Rady EU Chorvatsku ke zdárnému završení procesu přijetí v létě slavnostně pogratuloval, tvrdí, že „přijetí eura nemá být sprint“. Sprintovat k euru by věru bylo komplikované, ale skutečně by nebylo na škodu, kdybychom si už alespoň začali „nazouvat běžecké boty“. Chorvatsko tak učinilo v roce 2020 vstupem do Evropského mechanismu směnných kurzů (ERM 2) a za tři roky doběhlo do cíle.

Naše vláda naproti tomu stále nerozhodla o stanovení data vstupu do eurozóny. Dává to smyl vzhledem k tomu, že její mandát se již zkrátil na něco víc než dva a půl roku a proces přijetí eura trvá roky tři. V přetrvávající společenské a politické atmosféře, která zatím euro příliš nepodporuje, by nebylo férové ani politiky správné, aby tato vláda zavázala vládu další.

To neznamená, že diskuse by měla být u konce, jak se zřejmě snaží ministr financí svým výrokem, že „přijetí eura nemá být sprint“, naznačit.

Naopak, tato vláda by měla v ekonomické oblasti začít hlavně rychle dávat do pořádku rozpočet s obrovským schodkem a podpořit úsilí ČNB snížit inflaci. A měla by též vstoupit do Evropského mechanismu směnných kurzů (režimu ERM 2), aby umožnila, byť teoreticky, dalším vládám v jejich mandátu euro přijmout. Mimochodem k tomu všemu se tato vláda v programovém prohlášení zavázala v rámci slibu co nejrychleji začít plnit maastrichtská kritéria.

Doufejme, že na to dojde, přestože výroky pro euro nejdůležitějšího ministra (financí)tak znějí spíš jako bonmot. Navíc bonmot určený pro část populace přesvědčenou nejen o tom, že Česko euro přijímat nemá, ale také o tom že euro dříve či později zanikne.

Proč osobně považuji slovo „sprint“ ve spojení s „eurem“ spíše za (špatný) vtip? Stačí se podívat na čísla. „Nové“ členské země stihly euro přijmout za dobu mezi 3 (Slovinsko) a 11 (Litva) lety po vstupu do EU. Poté co v lednu přijme euro Chorvatsko (za méně než 10 let) zbývají mimo eurozónu abecedně: Bulharsko (uvažuje o vstupu v 2024, má pevný kurz), Dánsko (má de facto pevný kurz), Maďarsko (bez jasného plánu), Polsko (bez jasného plánu) a Rumunsko (bez jasného plánu, úvaha o roce 2027) a Švédsko (dlouhodobě neusiluje o přijetí eura, ač podmínky plní). V politické realitě České republiky bude zřejmě nekonání této vlády ohledně vstupu do eurozóny (tedy nevstoupení do režimu ERM2) znamenat, že se eura nedočkáme nejméně do roku 2031, v případě „konání vlády“ by euro mohlo být i naší měnou v roce 2027. Tedy po 23 letech po vstupu do EU či v horším případě po 27.

Proto mě slova „přijetí eura není sprint“ vlastně pobouřila. Sprint to věru není, i když Slovinsko proces zvládlo v nejkratším možném čase. Dnes se nám otvírá možnost „dosprintovat“ do eurozóny o více než 10 let později, než to zvládly země, které do EU vstoupily s námi nebo po nás, mimo ty, které otálejí z lepších či horších důvodů. Přínosy eura pro naší zemi, díky stavu její ekonomiky a geografii jsou nezpochybnitelné. Možná by zdůvodnily i „sprint“, ale na ten holt nemáme. Takže udělejme aspoň onen malý, leč nutný krok – vstup do ERM2. Prosím bez bonmotů, ne nutně sprintem, ale rychle. Naše země ani firmy si nezaslouží čekat na svou možnost až do další dekády.

Autor článku : Luděk Niedermayer
Zdroj : Lidové noviny