Big_loader_ajax

S Andrejem Babišem do pekel...

16.07.2018

Premiér Babiš nepochopil, nebo nechce pochopit, jaký problém se ve Středozemním moři odehrává a jak fungují evropské zákony.

Jinak by musel vědět, že lidé, které zachránily posádky lodí (někdy soukromých jindy státních) směřují ke břehům Itálie, Malty nebo Španělska dle platných zákonů. Dle jiných zákonů mají právo pořádat o azyl a obvykle ho neobdrží. Jejich repatriace pak záleží na tom, jak dobře se Unii daří repatriace prosadit a jak efektivně je země, kde požádali o azyl, provádí.

Pokud toto pan premiér chápe, ví, že o tyto lidi se musí v Evropě "někdo" takto postarat. Pokud pan premiér tyto lidi odmítá, buďto chce, aby se o ně starali ostatní (posoudili žádosti, poskytli dočasný pobyt a pokud s azylem neuspějí, tak je vrátili do země původu), pokud si tedy nepřeje to, aby kvůli tomu, že je Evropané již nebudou pomáhat na moři zachránit, tam našli svou smrt.

Plně souhlasím s tím, že byznys pašeráků musí skončit. Ale nikoliv cestou dalších stovek mrtvých na moři, ale tím, že země, podle svých zákonů, budou odmítat ty, co nemají na azyl nárok a budou je vracet zpět (a postupně se podaří vznik center mimo Unii, kam lodě, v souladu s právem, budou moci mířit).

Mimochodem, pan premiér se svými činy snaží přivést naši zemi do velkého problému. Celá myšlenka společné Evropy totiž stojí na všech možných formách spolupráce, solidarity a vzájemné pomoci. My z ní máme obrovský prospěch (zdaleka ne jen desítkami miliard unijních dotací). Pan premier dělá hodně proto, aby se tento koncept a s ním i dnešní společná Evropa rozpadly...

Mimochodem, reakce pana premiéra ukazuje, jak málo toho ví o politice a jak moc se chce zalíbit lidem. Je zřejmé, že v tomto případě Italové pomoc od naší země nečekají. Jde zřejmě dominantně o ekonomické migranty, navíc doufající v to, že jejich cesta skončí v Německu či zemích Středomoří. Nějakou formu pomoci jsme nabídnout klidně mohli, asi by z toho nic nebylo. Ale emotivní a věcně nesmyslný výlev pana premiéra nezůstane bez povšimnutí. A zřejmě ani ne bez reakce, když budeme s něčím chtít pomoci my...

Zdroj: https://niedermayer.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=670951

Autor článku : Luděk Niedermayer