Big_loader_ajax

Ryby blokují vyjednávání o Brexitu

07.09.2020

Nejedná se přímo o ryby, ale obecně o téma rybolovu, které je nyní překážkou pro uzavření všeobecné dohody o volném obchodu. Další kolo jednání o Brexitu bude obnoveno 7. září. Nyní však vyjednávání stagnují.

Světová média se rovněž ptají, v čem je háček? Dohoda o rybolovu měla být původně uzavřena do 1. července a dodnes to vypadá, že se ani k dohodě neschyluje. Samotný rybolov ale na straně EU tvoří méně než než 1% unijního HDP, na straně Spojeného království dokonce kolem 0,1% HDP. 

Není se ale čemu divit, jelikož rybolov byl vždy ve vztazích mezi EU a Spojeným královstvím emocionálním tématem. Pro podporovatele Brexitu je rybolov symbolem národní suverenity, nad nímž chce opět Spojené království převzít plnou kontrolu. 

Problémem jsou tlaky rybářského průmyslu na obou stranách. Bylo jim evidentně slíbeno něco, co lze jen těžko dojednat bez významných ústupků. Britským rybářům kampaň za odchod slibovala britské rybářské oblasti především pro britské lodě. Naopak rybáři v EU se nechtějí vzdát přístupu do vod Spojeného království. Hlavní vyjednavač EU Michel Barnier postoje shrnul takto: „EU chce status quo, Spojené království chce všechno změnit.“ 

Výlučné ekonomické zóny jednotlivých členských států EU jsou nyní spravovány jako společný zdroj. V rámci společné rybářské politiky se každý rok v prosinci scházejí ministři EU a jednají o množství ryb, které bude moci být v dalším roce vyloveno. Národní kvóty jsou pak určeny podle historických dat ze 70. let podle původní dohody o společné rybářské politice. Další komplikací je ale to, že část britských kvót byla prodána lodím EU. Jedná se o kvóty v hodnotě více než 160 milionů GBP, která jsou nyní v rukou plavidel vlastněných společnostmi se sídlem nejčastěji na Islandu, ve Španělsku a Nizozemsku. V 90. letech, kdy došlo k dramatickému omezení rybolovných práv, byla velká část kvót anglickými rybáři prodána. Zahraniční společnosti jí poté koupily jako dlouhodobou investici. Podle odborníků se trh s kvótami od té doby rozvíjí neregulovaným způsobem. Podle BBC je jediným způsobem řešení situace zpětné odkoupení, které ale Spojené království zatím neplánuje. V případě, že by se to pokusilo řešit cestou schválení zákona, který by kvóty navracel do britských rukou, riskuje soudní spory. Více než polovina britských kvót je tedy v rukou rybářů z EU, což zahrnuje další velkou část rybářů členských států EU, která by přišla o zdroje. 

Spojené království chce proto každý rok jednat o potenciálních kvótách, které budou založeny na principu podílů podle procenta ryb ve výlučné ekonomické zóně každé ze stran. EU v jednáních hájí zájmy rybářů, kteří by se ocitli v naprosto fatální situaci. Princip jednání o kvótách podle britského návrhu by byl podle hlavního vyjednavače EU velmi složitý. 

V případě, že by se dohodu nepodařilo uzavřít do konce října, aby mohly členské státy dohodu do konce roku ratifikovat, mělo by to zničující následky pro evropské rybáře. Je pravdou, že v jednání o rybolovu má Spojené království nejspíše více navrch než v jakémkoliv jiném aspektu Brexitu, a tudíž volí ráznější rétoriku. Na druhou stranu, 71% britského vývozu mořských plodů směřuje do EU a anglické rybářské flotily tak riskují ztrátu přístupu do francouzských a irských vod. 

Pro EU je nepřijatelné, aby dohoda vyřadila ze hry rybáře z celé Unie. Jejím uzavřením proto podmínila pokračování dalšího jednání o volném obchodu. Nyní se zdá, že jednání zamrzla na mrtvém bodě. V současné chvíli se řeší i kauza zveřejnění zprávy Financial Times, která informuje o plánu Spojeného království v tomto týdnu zavést právní předpisy, které by podkopaly části Dohody o vystoupení, konkrétně v souvislosti s Protokolem o Severním Irsku. Ministr životního prostředí George Eustice to ale popřel a ujistil, že Spojené království se zavázalo k řádné implementaci. Tento týden se mají oba hlavní vyjednavači sejít v Londýně, kde budou pravděpodobně velmi těžko hledat řešení nastalé situace.

Autor článku : Lucie Vinařská, stážistka v kanceláři europoslance Luďka Niedermayera
Zdroj : Politico, The Guardian, BBC News, The Times