Big_loader_ajax

Roamingové poplatky postupně zmizí

30.06.2015

Evropa se vydala na cestu zrušení roamingových poplatků. Prvním krokem bude snížení stávajících cenových stropů v červnu 2016, které bude znamenat příznivější ceny i pro české spotřebitele. Od 15. června 2017 začne platit zásada "roam like at home"

"Evropa se vydala na cestu zrušení roamingových poplatků. Prvním krokem bude snížení stávajících cenových stropů v červnu 2016, které bude znamenat příznivější ceny i pro české spotřebitele. Od 15. června 2017 začne platit zásada "roam like at home", tedy požadavek stejné ceny mezinárodních hovorů/sms/přenosů jako těch domácích. Tato zásada je však doplněna mechanismy, které operátorům budou umožňovat zachování určité formy dodatečného zpoplatnění. Jedná se zejména o možnost účtovat poplatky do výše prokazatelných nákladů, které bude nutno doložit národnímu regulátorovi, tedy v našem případě Českému telekomunikačnímu úřadu", uvádí k uzavřené dohodě mezi Evropskou komisí, Radou a Evropským parlamentem L. Niedermayer (TOP 09/STAN), který zasedá ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.  
 
Postupné zrušení roamingu povede již v příštím roce k podstatnému snížení nákladů na telefonování v zahraničí - za volání se bude platit max. 1,4Kč/min, za sms zprávy max. 55 haléřů a za 1MB dat max. 1,4Kč.  
"Chci zvláště vyzdvihnout výrazné snížení nákladů na přenos dat, jejichž využití mezi uživateli smartphonů výrazně roste a drahá data podstatně omezují využívání této technologie", podotýká k tomu L. Niedermayer. 
 
Dohoda obsahuje zároveň pojistky proti nadměrnému užívání a zneužívání mezinárodních telefonních služeb. V takových případech budou moci operátoři účtovat poplatky, ale jen do výše stanovených stropů. "Typicky se bude jednat o případy dlouhodobého pobytu v zahraničí nebo pořízení sim karty u operátora v zemi s nízkými cenami a její následní užívání v zemi s vyššími cenami telefonních služeb. Situaci zákazníků usnadní povinnost operátorů oznamovat dosažení limitu hovorů, sms zpráv a přenosu dat v rámci režimu běžného užívání, aby zákazníci mohli předejít poplatkům za nadměrné užívání, které operátor bude moci účtovat", komentuje tuto část dohody L. Niedermayer.     
 
Dohodu teď musí stvrdit ministři zemí EU a Evropský parlament. "Vzhledem k tomu, že dohoda představuje podstatné zlepšení podmínek pro uživatele mobilních telefonů, ale zároveň i zohledňuje objektivní situaci telekomunikačních firem, bylo by dobře, kdyby podporu získala", uzavírá L. Niedermayer. 

Autor článku : Jan Tlamycha
Zdroj : Tisková zpráva