Big_loader_ajax

Regionální volby ve Francii přinesly nízkou účast a propad krajní pravice

30.06.2021

V neděli 27. června bylo ve Francii ukončeno druhé kolo hlasování regionálních voleb, které přineslo jak nečekané výsledky, tak překvapivě nízkou účast. Obzvláště důležité byly tyto volby pro Marine Le Pen, předsedkyni krajně pravicové strany Národní fronta. Ta za stranu sice nekandidovala, nicméně je jednou z nevýraznějších kandidátek do nadcházejících prezidentských voleb v roce 2022. Výhra Národní Fronty by její pozici v souboji o prezidentské křeslo výrazně posílila. Současný prezident Emanuel Macron se již několik let potýká se slábnoucí podporou ze strany francouzských občanů a období pandemie bylo tvrdou zkouškou jak pro něj, tak pro jeho stranu. Oba tito kandidáti nakonec nemohou být s výsledky voleb příliš spokojeni.

Regionální volby měly proběhnout již před třemi měsíci, kvůli restrikcím z důvodu pandemie COVID-19 bylo však datum přesunuto. Ve volbách byla volena nová shromáždění pro 13 regionů a 96 departementů Francie.

Mladá politická strana prezidenta Emanuela Macrona, En Marche! (Vpřed!) obdržela v prvním kole velmi slabých 11 procent na celostátní úrovni a v některých regionech se nedostala ani do druhého kola. Ale i pro Národní Frontu Marine Le Pen dopadly výsledky pod jejich očekávání. Na celostátní úrovni se jim v prvním hlasování podařilo získat pouze 19 procent, což je o 8 procent méně, než v roce 2015. S nejvíce hlasy se umístili středopravicoví Republikáni, kteří zvládli předskočit o cca 10 procent favorizovanou Národní Frontu. Pozitivní nálada naopak panovala v sídle strany Zelených, která skončila na čtvrtém místě, čímž si polepšila od minulých voleb. Na třetím místě se umístila Socialistická strana s 16.5 procenty.

Volby byly také velmi důležité pro středopravicového kandidáta na prezidenta, Xaviera Bertranda, šéfa regionu Hauts-de-France. Ten v prvním kole získal 41 procent hlasů, což ukazuje nečekaný nárůst popularity, která mu jistě posílí jeho budoucí pozici v prezidentských volbách. Překvapivé výsledky se také objevily na straně levice v regionu Île de France, kam patří i Paříž, kde Julien Bayou ze strany zelených získal téměř 13 procent hlasů, což z něj učinilo nejlépe umístěného levicového politika. Na to ihned reagovali Socialisté i krajní levice a vyjádřili Bayouovi svou podporu, díky čemuž měl solidní pozici v boji s nejsilnější kandidátku a současnou šéfkou tohoto regionu – Valérii Pécresse.

Druhé kolo žádný zvrat nepřineslo, ba naopak, všichni dosavadní lídři regionů obhájili své pozice. Nejen politické skupině prezidenta Macrona se nepodařilo získat žádný z regionů. Stejná situace platí i pro Marine Le Pen, jejíž strana nezískala vítězství ani v jihovýchodním regionu Provence-Alpes-Cote d’Azur, kde bylo NF považováno za favority. Vítezství naopak zaznamenala strana Republikánů, kteří se svými koalicemi získali 7 z 13 regionů. Pět regionů připadlo socialistům a jeden region ovládla široká koalice. Své místo obhájila i Valerie Pécresse, která díky 45 % všech hlasů zůstane u moci a svou výhrou rozšířila další spekulace na možnost kandidátky do prezidentských voleb. Pohodlnou výhru si zajistil i Xavier Bertrand, který získal 2x tolik hlasů, co jeho hlavní protivník.

Tyto volby provázela nebývale nízká účast. Na to upozornila i samotná Marine Le Pen, která obhajovala své výsledky slabou účastí a vyzvala své voliče, aby se „probudili“ a „nepřenechávali“ hlasy protivníkům. Zazněly také názory, že účast byla velmi ovlivněna současnou pandemií i víkendovým počasím. Účast na volbách v prvním kole jen slabě přesahovala 31 %, což je i na tyto volby, které jsou známé svou nízkou účastí, málo a statistiky ukazují, že téměř 90 % nejmladších voličů k urnám nedorazilo. I přes naléhání a motivace od mnoha politických stran a jejich představitelů byla účast v druhém kole pouze o cca 3,5% větší.

Vypovídající hodnota těchto výsledků a jejich dopad na prezidentské volby je podle expertů složité odhadovat. Extrémně nízká účast může často ukazovat nejasné názory voličů v zemi, ale i celkové odcizení voličů od současné politické reprezentace. Nicméně situace také ukázala, že boj o místo v Elysejském paláci nemusí být pouze střet mezi Macronem a Le Pen. Kandidáti jako nestraník s rapidně rostoucí oblibou, Xavier Bertrand či aktuálně často zmiňovaná možná kandidátka, Valérie Pécresse se svou stranou Svobodní by mohli volby velmi ovlivnit. Kartami mohou zamíchat i vítězné strany Republikánů a Socialistů, které ještě nestanovily svého kandidáta, ale mohou se pyšnit jmény jako Michel Barnier, Jean-Christophe Cambadélis, François Baroin a dalšími. Vyloučená není ani možnost, že by kandidoval bývalý francouzský prezident, François Hollande. Tak jako tak čeká vítěze prezidenských voleb v roce 2022 nelehká práce. Francie je aktuálně názorově silně roztříštěna a nespokojena se současnými politiky. Jedním z úkolů příští hlavy státu bude tuto situaci řešit a sjednotit nejen své voliče, ale celou zemi.

Autor článku : Mikuláš Semerák (stážista Luďka Niedermayera)