Big_loader_ajax

Poslanci, Rada i Komise se shodli na opatření proti farmaceutickému znečištění

17.09.2020

Na pondělním plenárním zasedání proběhla krátká debata nad rezolucí o Strategickém přístupu k léčivům v životním prostředí. Diskutující se shodli na celkovém negativním dopadu farmaceutických prostředků na životní prostředí a potřebě chránit lidské zdraví a zdraví zvířat pomocí důsledného sledování procesu výroby léků. Parlament dnes rezoluci přijal.

Během pondělního plenárního zasedání diskutovali poslanci o rezoluci s názvem Strategický přístup k léčivům v životním prostředí. Rezoluce byla dnes na plénu přijata (pro 671, proti 15, zdrželo se 10). Rezoluce požaduje nová opatření k řešení farmaceutického znečištění, které dlouhodobě poškozuje životní prostředí, snižuje účinnost léků a zvyšuje odolnost vůči antibiotikům. Budoucí opatření by podle původního sdělení Evropské komise měla zahrnovat podporu pečlivého užívání léčivých přípravků, rozvoj ekologičtější výroby léků a lepší nakládání s odpady. Státy by měly dle poslanců sdílet osvědčené postupy v preventivním užívání antibiotik a likvidaci nepoužitých léků. 

V březnu 2019 vydala Evropská komise sdělení o Strategickém přístupu EU k léčivům v životním prostředí, v němž nastiňuje soubor možných budoucích opatření. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin následně 5. března 2020 jednomyslně přijal navazující rezoluci o Strategickém přístupu EU k farmaceutickým prostředkům s ohledem na životním prostředí, ke které se v pondělí vyjádřili jak zástupce poslanců, tak zástupci Rady a Komise. 

Günther Sidl, Michael Roth, a komisař Virginijus Sinkevičius se během debaty shodli na celkovém negativním dopadu farmaceutik na životním prostředí. Zbytky léčiv se nyní nachází v půdě, ve vodě, a dokonce i v pitné vodě. I přes často nízkou koncentraci existuje riziko možných dlouhodobých účinků na zdraví lidí i zvířat. Evropská komise proto již opatření ze svého sdělení převádí do praxe – například v chystaném opatření pro nevyužitá léčiva nebo v opatření o veterinárních a léčivých přípravcích. 

Tato debata také přispěla k diskuzi o tzv. Farmaceutické strategii EU (Pharmaceutical Strategy for Europe), kterou by měla Evropská komise představit na konci tohoto roku. Jejím cílem je zlepšit přístup EU k lékům a zajistit nezávislost EU na dodávkách léků ze třetích zemí jako je Indie nebo Čína. Strategie si klade za cíl zabezpečit farmaceutické výrobní kapacity v Evropě, podporovat evropský farmaceutický průmysl skrze digitalizaci a investice do inovací a zajistit cenově dostupné a bezpečné léky v EU.

K zajištění bezpečných léčiv v EU je ale třeba řešit vážný problém s farmaceutickým znečištěním. Veškerá nově přijímaná opatření v oblasti farmacie musí být bezpodmínečně v souladu se sdělením o Strategickém přístupu k léčivům v životním prostředí. 

Autor článku : Lucie Vinařská, stážistka v kanceláři europoslance Luďka Niedermayera
Zdroj : Evropský parlament