Big_loader_ajax

Poslanci podpořili boj proti nedostatku léků v EU

17.09.2020

Na dnešním plenárním zasedání přijali poslanci hlasováním zprávu zabývající se hlavními příčinami nedostatku léků v Evropě. Ten se plně projevil až se současnou koronavirovou krizí. Poslanci tak vyslali Evropské komisi, která připravuje novou Farmaceutickou strategii pro EU, jasný signál, že chtějí zvýšit farmaceutickou výrobu na území EU a omezit tak závislost na dodávkách z Číny a Indie.

Poslanci dnes odhlasovali (pro 663, proti 23, zdrželi se 10) Zprávu o nedostatku léků, která se zabývá nedostatkem léčivých přípravků a zdravotnického vybavení, který ohrožuje pacienty a zatěžuje zdravotní systémy napříč členskými státy EU. Koronavirová krize totiž odhalila zásadní problémy spojené s nedostačující výrobou farmaceutik v Evropě a značné logistické problémy. Zpráva, kterou přijal 14. července 2020 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, požaduje nezávislost na dodávkách léků ze třetích zemí, obnovu místní farmaceutické výroby a zajištění lepší koordinace vnitrostátních strategií v oblasti zdravotnictví na úrovni EU. 

Nedostatek základních léků se za posledních 20 let v EU zvýšil až 20krát. Důvodů je podle poslanců několik: nedostatečné výrobní kapacity, průmyslové kvóty, neočekávané nárazové zvyšování poptávky v důsledku epidemií a přírodních katastrof nebo stanovování cen na národní úrovni. Zpráva proto požaduje, aby byla určena potenciální místa pro farmaceutickou výrobu v EU a aby byla při výrobě upřednostněna základní a strategická léčiva. Zpráva rovněž obsahuje návrh na vytvoření finančních pobídek, které povzbudí producenty léků k umístění výroby do Evropy. 

Poslanci dále ve zprávě vyzývají Komisi, aby se v připravovaném návrhu Farmaceutické strategie EU (Pharmaceutical Strategy for Europe), která by měla být představena na konci tohoto roku, zabývala otázkou dostupnosti léků a závislostí na dovozu ze třetích zemí. V současnosti pochází 80 % aktivních farmaceutických složek a 40 % již hotových léků z Číny a Indie. Zpravodajka Nathalie Colin-Oesterlé (MEP, EPP Group) dokonce poznamenala: „Veřejné zdraví se stalo geostrategickou zbraní, která dokáže srazit kontinent na kolena.“

Vyšší míra spolupráce mezi členskými státy prostřednictvím výměny informací skrze digitální technologie by mohla pomoci usnadnit a zrychlit pohyb léků mezi zeměmi EU a zajistit spravedlivou distribuci. Poslanci rovněž vyzývají Komisi, aby vytvořila evropskou pohotovostní rezervu na léky strategického významu – „pohotovostní evropskou lékárnu“. V případě potřeby by byl rovný přístup k těmto lékům zajištěn mechanismem spravedlivé distribuce. I s ohledem na současnou situaci se ukazuje, že EU potřebuje vytvořit systém, který je odolný vůči krizím a který evropským občanům zajistí včasný přístup k bezpečným a kvalitním a cenově dostupným lékům. Poslanci ve zprávě také uvítali nový program EU4Health, jehož cílem je zpřístupnění léčivých přípravků a lékařského vybavení skrze poskytnutí financování (až 9,4 miliard EUR) jak členským zemím, tak zdravotnickým organizacím a nevládním organizacím.

Chystaná Farmaceutická strategie pro Evropu by měla vytvořit regulační rámec pro podporu farmaceutického průmyslu, který významně přispívá k ekonomice EU. I proto by měla podle poslanců budoucí Farmaceutická strategie zajistit dostatečné investice do farmaceutického výzkumu. Jedná se o odvětví s přebytkem obchodu 91 miliard EUR (údaj z roku 2018) a s 842 000 pracovními místy, tudíž je zde velký potenciál pro investice, které ale předně pomohou zachraňovat životy. 

Autor článku : Lucie Vinařská, stážistka v kanceláři europoslance Luďka Niedermayera
Zdroj : Evropský parlament, Evropská komise