Big_loader_ajax

Pokračování v kauze Alexeje Navalného

16.12.2020

Investigativní projekt Bellingcat uvedl, že za otravou ruského aktivisty Alexeje Navalného, zakladatele moskevského Nadačního fondu proti korupci, byla ruská tajná služba. Tedy konkrétně jednotka FSB, která se specializuje na atentáty, a to i s pomocí chemických zbraní.

Závěry Bellingcat (pozn. v minulosti již doložil v rámci rekonstrukcí událostí například, že za sestřelením letu MH17 na Donbasu stála ruská armáda či zjistil pravou identitu ruských agentů GRU, kteří otrávili Sergeje Skripala) jsou podporovány i zjištěními západních tajných služeb a expertů (jak z Německa, či Francie), jelikož k nervově paralytické látce typu Novičok mají přístup pouze ruské tajné služby. Navalný se vyléčil, avšak až v Německu, kam byl na základě mezinárodní intervence převezen a kde i v současné době se stále zotavuje.

Vyšetřování ukázalo na hlavní podezřelé (a to jak osoby, tak instituce) z otravy ruského opozičního lídra chemickou zbraní typu Novičok. Z vyšetřování Bellingcatu vyplývá, že pokus o zabití Navalného byl posvěcen na nejvyšších místech Kremlu. Tajné služby přímo ze své mocenské pozice řídí prezident (ten je rovněž v minulosti i osobně vedl).

Mimo jiné byl odhalen i „domácí vládní program“ – respektive tajná laboratoř na výrobu jedů. Program je v jasném rozporu s mezinárodním právem a mezinárodními deklaracemi o lidských právech i dohodách o zákazu chemických zbraní, v samé podstatě je v rozporu i s ruským právem.

Navalný by chtěl dosáhnout vyšetřování na ruském území. Dle jeho slov je Vladimir Putin architektem nelidského systému v Ruské federaci a bojuje o moc prostředky, které dnešnímu demokratickému světu nejsou blízké, typu sbírání vydíracího kompromateriálu či nájemných vražd, otrav a vývoje sofistikovaných jedů. Navalnému může, dle vyjádření tamních úřadů, v současné době hrozit v jeho rodné zemi i trestní stíhání za údajné výzvy k násilnému převratu „pokojného ruského ústavního systému“.

Jak je již pro Rusko typické, Kreml vše popřel a FSB se zatím ke kauze nevyjádřila. Budoucnost Ruska bohužel není jen v rukou jeho občanů či občanské společnosti, ve smyslu našich „západních hodnot“. Cesta od dnešního režimu do více svobodné společnosti proto nebude snadná. A je více než zjevné, že demokraticky smýšlející ruští občané potřebují pomoc zvenčí, zastání a podporu.

Jasná mezinárodní reakce na události jako je pokus o vraždu pana Navalného je ale tím minimem, co pro budoucí více svobodné Rusko udělat.

Zdroje:

Autor článku : Nikol Panoš, asistentka europoslance Luďka Niedermayera