Big_loader_ajax

Pegasus Project spyware a špionáž na občanech EU

30.09.2021

Kabinet Viktora Orbána se v minulých měsících dostal do dalšího konfliktu s představiteli EU, tentokrát po úniku dat z izraelské bezpečnostní firmy NSO Group. Ten naznačuje použití jejich špionážních softwarů proti maďarským novinářům a opozičním politikům. Skandální zjištění poodhaluje obchodní schéma, v rámci kterého prodávala zmíněná izraelská společnost roky svůj spyware vládním klientům, kteří jej následně použili k potírání demokratické opozice a svobody slova. Následné vyšetřování dále ukázalo, že se špionáž pravděpodobně nevyhnula ani nejvyšším patrům evropské politiky.

Minulou středu na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku došlo v rámci jednání také na téma údajné špionáže občanů EU za pomocí spywaru Pegasus. Tento špionážní software vyvinutý izraelskou firmou NSO Group měl být za posledních několik let poskytnut až 40 vládním představitelům po celém světě. Nedávné nezávislé vyšetřování až 17 investigativních deníků, mezi nimiž byl také například britský Guardian, odhalilo, že mezi klienty izraelské společnosti se řadila například vláda Viktora Orbána, nebo také vládnoucí režim Saudské Arábie, či Spojených arabských emirátů.

Navzdory oficiálním vyjádřením NSO, která tvrdí, že si své klienty pečlivě vybírá a že užití softwaru je primárně zaměřeno na boj s terorismem a s distribucí drog, se žurnalistům podařilo prokázat, že cílem spywaru se často stali nezávislí novináři, opoziční politici a aktivisté za lidská práva. Díky úniku dat z NSO Group v červenci tohoto roku bylo zveřejněno více než 50 000 telefonních čísel údajně infikovaných tímto spywarem. Dle Guardianu se mezi majitele těchto čísel řadí stovky businessmanů, církevních představitelů, novinářů, právníků, pracovníci neziskových organizací, či rovnou členů národních vlád a parlamentů. Mezi nejprominentnější patří číslo francouzského prezidenta Emanuela Macrona. Mezi údajně nakaženými zařízeními se objevila také telefonní čísla pracovníků hlavních světových žurnalistických značek jako je: Financial Times, CNN, the New York Times, France 24, the Economist, Associated Press and Reuters.

Dle bezpečnostního experta Petera O’Briena tkví síla špionážního softwaru Pegasus v jeho široké škále možného užití, nenápadnému fungování a extrémně efektivnímu šíření mezi zařízeními. Zdokumentovány jsou dokonce i případy, kdy byl telefon nakažen pouhým hovorem přes oblíbenou aplikaci WhatsApp a O’Brien dokonce dodává, že pro nakažení telefonu není ani nutné hovor zvednout. Ačkoliv jsou metody přenosu různé (od podvodných emailů, po využívání bezpečnostních mezer v naprogramování jednotlivých aplikací), samotná existence spywaru ve vašem zařízení je pro lajka téměř neodhalitelná. Naopak velice účinné jsou následné možnosti zneužití softwaru třetí stranou, která má díky Pegasu přístup k veškerým kapacitám vašeho zařízení od zpráv a fotek, po možnost sledovat své okolí díky kameře a mikrofonu. Tento software je dokonce i schopný zapamatovat si vaši činnost na obrazovce a prozradit tím přístupová heslo k důležitým programům.

Spywary tohoto typu mohou proto být velice nebezpečnou zbraní, a o to více šokující byla odhalení usvědčující režimy na Blízkém východě ze špionáže politických oponentů, či královských rodinných příslušníků. Vyšetřování odhalilo, že mezi nakaženými zařízeními byl, mimojiné, také telefon partnerky novináře Jamala Khashoggiho, kterého v roce 2018 brutálně zavraždili členové saudské bezpečnostní služby.

Značné rozhořčení přineslo taktéž odhalení, že mezi klienty izraelské firmy NSO Group patřila pravděpodobně také vláda Viktora Orbána, jejíž mluvčí tuto domněnku odmítl komentovat, nicméně ministryně spravedlnosti Judit Varga se nechala slyšet, že údajně „každý stát potřebuje podobné nástroje“. Experti ze skupiny „Amnesty Tech“ byli v souvislosti s tímto nařčením následně schopni potvrdit přítomnost spywaru v zařízeních maďarských opozičních politiků, či investigativních novinářů. Napadeny byly například dva mobilní telefony žurnalisty Dániela Németha, který se snažil rozkrýt obchodní síť nejbohatšího muže Maďarska a Orbánova blízkého přítele Lőrinca Mészárose, nebo telefon předsedy maďarského sdružení starostů Györgyho Gémesiho, který je kritikem Orbánova režimu.

Zatímco představitelé maďarské vládnoucí strany FIDESZ odmítají jakékoliv pochybení, svým mezinárodním přesahem se dostává aféře čím dál větší pozornosti, mimojiné, také na půdě EU. Někteří představitelé unijních institucí volají po otevřeném a transparentním vyšetřování celého případu a ukončení politické špionáže na občanech Evropské unie. Vzhledem k rozsahu a efektivnosti spywaru Pegasus lze očekávat, že se celkový odhalený počet zasažených zařízení do budoucna ještě značně rozroste. Už nyní proto probíhá jednání mezi politickými špičkami EU a Izraele o možnosti obrany a prevence před podobnými hrozbami. Společnost NSO Group již nyní čelí vyšetřování ze strany izraelských úřadů a dle jejich prohlášení byla pozastavena práva užívání softwaru Pegasus u určitých klientů.

Autor článku : Tomáš Rothschein (stážista Luďka Niedermayera)