Big_loader_ajax

Očekáváme na plénu: Ukrajina, klimatická opatření, kinematografie

03.06.2022

Parlament bude na plenárním zasedání 6. až 9. června hlasovat o plánech na snížení emisí uhlíku, diskutovat o podpoře EU pro Ukrajinu a hostit slavnostní udílení filmové Ceny diváků LUX.

European ParliamentZelená transformace


Parlament ve středu přijme svůj postoj k celkem osmi legislativním návrhům, které mají pomoci plnit cíle EU v oblasti klimatu.

Opatření jsou součástí balíčku „Fit for 55“ a jejich úkolem je snížit emise skleníkových plynů a energetickou závislost, ale zároveň také podpořit podniky a jednotlivce při přechodu k udržitelné ekonomice.

Co všechno je v nich zahrnuto? Mezi opatření patří změny v systému EU pro obchodování s emisemi, zavedení nové uhlíkové daně z dovozuemisní normy pro osobní automobily a dodávky, nové cíle pro sektor využívání půdy a lesnictví, změny v národních cílech pro snižování emisí a zřízení fondu na pomoc těm, kteří jsou ohroženi energetickou a mobilitní chudobou.
 

Ukrajina


Plenární rozprava ve středu ráno zhodnotí výsledky zasedání Evropské rady, které se uskutečnilo ve dnech 30. až 31. května. Zaměřilo na dohodu o částečném zákazu dovozu ropy z Ruska do EU po invazi na Ukrajinu.

Později ve středu ráno promluví k europoslancům předseda ukrajinského parlamentu (Nejvyšší rady) Ruslan Stefančuk.

V úterý odpoledne budou europoslanci klást otázky šéfovi zahraniční politiky EU Josepu Borrellovi ohledně dopadu války na země mimo EU.

Zjistěte, jak EU a Evropský parlament podporují Ukrajinu od počátku ruské invaze.

Cena diváků LUX


Vítěz filmové Ceny diváků LUX bude vyhlášen během středečního ceremoniálu. V letošním ročníku soutěží tři filmy: Utéct od Jonase Pohera Rasmussena, Velká svoboda od Sebastiana Meise a Quo vadis, Aida? od Jasmily Žbanićové. Cílem ceny je podpořit evropskou kinematografii a podnítit diskusi o aktuálních tématech.
 

Pokračování Konference o budoucnosti Evropy


Europoslanci se ve čtvrtek chystají vyzvat ke konkrétním změnám zakládajících smluv EU v reakci na návrhy Konference o budoucnosti Evropy. Mezi doporučení občanů z konference patří mimo jiné zrušení jednomyslného hlasování v Radě ve většině oblastí a více pravomocí EU v oblasti zdraví a energetiky.
 

Irský premiér v Parlamentu


Irský premiér Micheál Martin bude ve středu s europoslanci diskutovat o výzvách, kterým EU čelí. Podobné debaty vedli europoslanci v předchozích měsících i s estonskou premiérkou Kajou Kallasovou a italským premiérem Mariem Draghim.

Další témata na programu:

  • Obavy ze schválení plánu obnovy Polska ve světle přetrvávajících problémů s právním státem v zemi
  • Mezinárodní pravidla pro zadávání zakázek omezující přístup společností z jiných zemí k veřejným soutěžím v EU, pokud jejich země neumožňují reciproční přístup společnostem z EU
  • Požadavek na právo Evropského parlamentu iniciovat legislativu
  • Posílení Europolu
  • Práva na potrat v USA
  • Slavnostní výročí 60 let společné zemědělské politiky

Původní znění článku zde.

Zdroj : Tiskové oddělení Evropského parlamentu