Big_loader_ajax

Očekáváme na plénu: Ukrajina, digitální pravidla, české předsednictví v Radě

04.07.2022

Na plenárním zasedání 4. až 7. července budou poslanci hlasovat o nových digitálních pravidlech, diskutovat o prioritách českého předsednictví a zkoumat rostoucí ceny energií a bydlení.

European Parliament

Pravidla pro digitální služby


V úterý by poslanci Evropského parlamentu měli schválit dvě legislativy týkající se nových pravidel regulujících digitální prostředí. Jedná se o akt o digitálních službách (DSA) a akt o digitálních trzích (DMA) a jejich cílem je omezit nekalé praktiky digitálních platforem, zvýšit jejich odpovědnost a chránit uživatele před škodlivým a nelegálním obsahem.

Zjistěte více: Vysvětlení aktu EU o digitálních trzích a aktu o digitálních službách

Taxonomie


Ve středu se Parlament rozhodne, zda zablokuje plán Komise klasifikovat jádro a plyn jako ekologicky udržitelné zdroje energie, což znamená, že projekty mohou využívat financování z EU. Poslanci z hospodářského výboru a výboru pro životní prostředí se proti tomuto plánu ohradili. Tento klasifikační systém pro udržitelné ekonomické aktivity je známý jako taxonomie EU.

Ukrajina


Poslanci budou ve středu diskutovat se zástupci Rady a Komise o řadě otázek souvisejících s Ukrajinou, včetně rozhodnutí o udělení statusu kandidátské země EU a způsobu zajištění přepravy zemědělských produktů. Ukrajina, tradičně jeden z velkých vývozců zemědělského zboží, čelí po ruské invazi překážkám v podobě zničené dopravní infrastruktury a blokace stávajících tras.

Životní náklady a ceny energií


V souvislosti s rostoucími cenami, zejména v sektoru potravin a pohonných hmot, budou europoslanci v úterý diskutovat o tom, jak by fondy EU mohly lidem pomoci vyrovnat se se zvyšujícími životními náklady. Ve středu se zaměří na to, jak by mohla by mohly být zdaněny neočekávané zisky energetických společností.

České předsednictví


Česko se 1. července ujalo šestiměsíčního rotujícího předsednictví v Radě EU. Český premiér Petr Fiala bude ve středu s europoslanci diskutovat o programu a prioritách předsednictví své země.

Zjistěte více: Co očekávají čeští europoslanci od českého předsednictví v Radě EU.

Duševní zdraví


V úterý budou europoslanci diskutovat o zprávě týkající se duševního zdraví v digitálním pracovním světě, která vyzývá Komisi a členské státy, aby uznaly duševní zdraví jako prioritu a zajistily dostupnější zdroje podpory.

Další body na programu:

  • „Toto je Evropa“: projev řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise
  • Opozice vůči legislativě týkající se potratů v USA
  • Rozšiřování EU: západní Balkán
  • Přechod na zelené palivo v letecké dopravě
  • Přijetí eura Chorvatskem
  • Vazby mezi extremistickými stranami EU a Ruskem
  • Národní veto globální dohody o minimálních daních
  • Vývoj brexitu
  • Chudoba žen v Evropě

Celá agenda plenárního zasedání zde

Zdroj : Tiskové oddělení Evropského parlamentu