Big_loader_ajax

Očekáváme na plénu: digitální služby, reforma zemědělské politiky, covid-19, Bělorusko

16.10.2020

Na druhém říjnovém plénu se budou poslanci zabývat pravidly pro poskytovatele digitálních služeb a zemědělskou politikou EU.

Picture of president of European ParliamentPravidla pro poskytovatele digitálních služeb a umělou inteligenci

Digitální služby, a to včetně online platforem a tržišť, jsou v současné době rychle se rozvíjejícím odvětvím. Poslanci proto požadují jasná pravidla na ochranu našeho soukromí a práv spotřebitelů. Pomoci by jim v tom měl nový akt o digitálních službách. Parlament nechce všem měřit stejně a trvá na tom, že od velkých platforem bude bez výjimky vyžadována odpovědnost. Plenární zasedání bude hlasovat o třech zprávách, ve kterých nastíní své priority.

Poslanci rovněž navrhnou, jak by EU mohla nejlépe regulovat umělou inteligenci (anglicky: artificial intelligence, AI). Cílem je podpořit inovace, etické standardy a důvěru v technologie.

Rozprava: pondělí, 19. října Hlasování: úterý, 20. října (výsledky budou oznámeny ve středu 21. října) Typy dokumentů: legislativní usnesení (2x) a nelegislativní usnesení (1x)

Rozpravy k umělé inteligenci: pondělí, 19. října Hlasování: čtvrtek, 22. října Postup: legislativní iniciativa Typ dokumentu: legislativní usnesení (2x) a nelegislativní usnesení (1x)​

Budoucnost zemědělské politiky

Udržitelnější, odolnější, více flexibilní zemědělská politika, aby mohla i nadále dodávat bezpečné potraviny všem Evropanům, a hlavně přizpůsobená na míru jednotlivým členským státům. Poslanci budou hlasovat o svém společném postoji, který určí další vyjednávání nad její reformou s členskými zeměmi a Komisí.

Rozprava: úterý, 20. října Konečné hlasování: pátek 23. října Postup: řádný legislativní proces (spolurozhodování), 1. čtení Typ dokumentu: nařízení (3x)

Covid-19

Parlament chce zajistit, že i v případě budoucího zpřísnění protikoronavirových opatření (například až do podoby celostátní karantény a zákazu volného pohybu osob), budou mít všichni žáci v EU přístup ke vzdělání. Poslanci chtějí vyzvat Komisi k vytvoření naléhavého plánu pro řešení. Diskutovat budou i tom, jak chránit zaměstnanost a příjmy a jak pomoci mladým lidem najít si v době hospodářské krize práci.

Odlesňování

Od roku 1990 zmizely ze světa lesy o ploše 1,3 milionu kilometrů čtverečních - to je oblast větší než celá Jižní Afrika. Poslanci se proto domáhají závazných pravidel, která by zastavila odlesňování způsobené EU. Evropští spotřebitelé musí vědět, jestli produkty a zboží, které si kupují, přispívají k odlesňování, žádá Parlament.

Zjistěte více o lesích v EU.

Sacharovova cena

Politické vedení Parlamentu, tedy předseda EP a předsedové politických skupin, ve čtvrtek rozhodne o vítězi Sacharovovy ceny za svobodu myšlení pro rok 2020. Finalisty jsou demokratická opozice v Bělorusku, honduraští ekologičtí aktivisté a arcibiskup z Mosulu.

Do finále byli tento rok zařazeni:

- Demokratická opozice v Bělorusku zastoupená Koordinační radou, iniciativou statečných žen a osobnostmi politického a občanského života

- Aktivisté z Guapinolu a Berta Cáceresová z Hondurasu Monsignore

- Nadžíb Míchaíl Músá, mosulský arcibiskup v Iráku

Dále na pořadu jednání:

Poslanci navrhnou komplexní přezkoumání vztahů mezi EU a Běloruskem, čímž znovu zdůrazní své usnesení ze zářijového pléna.

Výsledky ze summitu EU, který se uskutečnil ve dnech 15. - 16. října, představí ve středu na plénu předseda Evropské rady Charles Michel. Hlavními tématy jsou vztahy mezi EU a Spojeným královstvím a otázky týkající se covid-19.

Evropská komise v úterý představí svůj pracovní program na rok 2021. Zaměřuje se na zotavení se z koronavirové krize, na zelenou ekonomiku a digitalizaci.

Rozprava: úterý, 20. října Postup: prohlášení Komise s rozpravou

Původní článek k nalezení zde.

Podrobný parlamentní zpravodaj zde:

Autor článku : Tiskové oddělení Evropského parlametu