Big_loader_ajax

Niedermayer zpravodajem EP k daňovým únikům

16.04.2018

Luděk Niedermayer (TOP 09) byl pověřen přípravou závěrů Zvláštního výboru pro finanční trestné činy, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky (TAX3).

Luděk Niedermayer, který bude na závěrečné zprávě nového výboru Evropského parlamentu spolupracovat se zástupcem sociálních demokratů Jeppem Kofodem, ke své nové roli uvádí: „Ve Výboru TAX3 nás dnes s kolegy čeká první z řady výměn názorů se zástupci národních, unijních a mezinárodních institucí. S těmi během nadcházejícího roku projednáme mimo jiné témata týkající se řádné implementace legislativy bojující proti podvodům na daních a obcházení daňové povinnosti, spolupráce členských států na předcházení podvodů s DPH, zdanění digitální ekonomiky nebo unijní černé listiny daňových rájů. Mým úkolem bude vyhodnotit získané informace a navrhnout doporučení, která by pomohla vytvořit férový a transparentní systém placení daní.“

Luděk Niedermayer, jenž významnou roli zpravodaje Výboru TAX3 získal především díky své expertíze v oblasti daňových systémů, dodává: „Jako ohlas na skandály LuxLeaks, Panama Papers či kauzy firem Apple, Google nebo Starbucks vznikla na úrovni Unie v posledních letech řada legislativních aktů, které výrazně pomáhají nebo pomohou uzavírat mezery v daňových systémech členských států, a tím ztěžují obcházení daňových povinností, přísně trestají daňové úniky a vytváří lepší a férovější daňový systém. Vzhledem k nadnárodnímu charakteru daňových úniků a obcházení daňové povinnosti, kterých jsme byli svědkem ve zmíněných kauzách, je dnes jasné, že jedině spolupráce na nadnárodní úrovni má šanci na úspěch. Nejde však jen o vytvoření nových zákonů, ale zejména o jejich řádnou implementaci a vynucování. To se neobejde bez efektivní spolupráce mezi státy Unie.“

Výbor TAX3 navazuje na činnost zvláštních výborů pro daňová rozhodnutí, které byly v Evropském parlamentu zřízeny v roce 2015 a vyšetřovacího výboru k Panama Papers. Dnes projedná s komisařkou Věrou Jourovou novou legislativu proti praní peněz, černou listinu zemí se systémovými nedostatky v boji proti praní peněz nebo udělování tzv. zlatých víz investorům ze třetích zemí.

„Výběrem za zpravodaje k připravovanému usnesení jsem poctěn. Čeká nás se všemi členy výboru však především mnoho hodin práce. Budeme rozmlouvat s experty a pozorovat dění na unijní i mezinárodní úrovni tak, abychom přišli s co nejkonkrétnějšími návrhy Komisi a členským státům, jak nastavit moderní daňové prostředí, reflektující vývoj ekonomik zejména v oblasti digitalizace, které bude příznivé a férové pro občany i firmy bez ohledu na jejich příjmy a velikost,“ uzavírá Luděk Niedermayer.

Autor článku : Hana Bambasová, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS v EP
Zdroj : http://www.eppgroup.eu/