Big_loader_ajax

Niedermayer: Poplatky za roaming definitivně zmizí

02.09.2014

Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu dnes udělal zásadní krok na cestě ke konci poplatků za roaming v EU. Schválil totiž návrh nařízení o jednotném evropském trhu elektronických komunikací. Tuto normu ještě musí potvrdit plénum parlamentu. Roamingové poplatky by pak skončily k 15. prosinci 2015.

Nově zvolený Evropský parlament se dnešním hlasováním přihlásil k ochraně práv uživatelů mobilních telefonů a internetu, o kterou vytrvale usiluje a dlouhodobě na ní pracuje již třetí volební období. Rozhodující roli sehrává Evropská lidová strana (EPP), která před eurovolbami i po nich, plní funkci zpravodaje.

Zrušení roamingových poplatků znamená, že za volání, posílání SMS zpráv a připojování k internetu ze zahraničí nebudou moci operátoři klientům účtovat víc než doma. „Skončí stav, kdy většina Evropanů při cestování do zahraničí kvůli vysokým poplatkům netelefonuje, či nevyužívá sociální sítě, neposílá emaily a nepoužívá internet. A každý čtvrtý Evropan raději vypíná svůj telefon zcela,“ řekl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09 a Starostové), člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

Podle něj jsou tyto služby, poskytované obvykle oligopolem, jedním z nemnoha příkladů, kdy tržní nástroje selhaly, poskytovatelé služby jsou schopni účtovat ekonomicky nezdůvodněné ceny, a je tedy vhodné použít přímou regulaci ceny. Jedná se však o mimořádný postup, který je obhajitelný jen v krajní situaci, po důkladném zvážení jeho přínosů a nákladů. A tehdy, pokud náprava stavu nenastupuje dosti rychle jako v tomto případě reakce operátorů na předchozí regulaci.

Vysoké náklady na datové služby přitom vedou k tomu, že většina spotřebitelů není schopna využívat funkce, poskytované moderními přístroji v zahraničí. „Omezení přístupu k datům nemá negativní vliv jen na spotřebitele, ale i na podnikání na evropském trhu,“ dodal Niedermayer.

Operátoři se proti zneužitím tohoto nařízení mohou chránit uplatněním „doložky o přiměřeném využívání roamingu“. Musí být i tak zajištěno, aby spotřebitelé mohli při svých cestách v rámci Unie bez obav využít svým obvyklým způsobem tyto služby, tedy v souladu s jejich balíčkem tuzemských služeb.

Autor článku : Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09
Zdroj : www.top09.cz