Big_loader_ajax

Naše dnešní politika, aneb, z naší vůle, o nás bez nás...

23.06.2018

Špatně, chaoticky a nebezpečně... Takto vede v posledních pár dnech premiér naši zem. Proč si to myslím?

1. Ve středu vyhlásil, že musíme zabránit obnovování hranic uvnitř Evropy (což je, myslím, jasný a klíčový cíl naší země - tleskám).

2. Ve čtvrtek řekl, že pojede na minisummit EU zaměřený na řešení migrace - je prý jeho priorita bojovat proti nelegální migraci (zde je asi problém s pojmy, neb hlavní problém dnes jsou lidé, kterým neudělují země EU azyl a vázne jejich repatriace, což není "nelegální migrace", ale jednat je třeba, a tak rozhodnutí vítám).

3. Po jednání s premiéry V4 se plán změnil, na summitu naše země nebude, neboť prý tam chtějí dohodnout něco, co bychom nepodpořili (což je amatérské a hloupé, navíc jdoucí proti předchozím bodům. Označovat to za solidaritu je absurdita).

4. A po jednání V4 zaznělo, že premiér chce Unii, která bude "Svaz nezávislých států" (tedy asi Unii, kde si každý bude dělat, co chce, což je to samé jako nefungující Unie, vypadá to, jako by pánové z V4 chtěli dnešní Unii, která nám tolik pomáhá, umrtvit, ne-li v dnešní podobě zrušit).

Hlavní je, jak to vše teoreticky může dopadnout:

Jde o to, že po neformálním minisummitu proběhne řádné jednání Unie a na něm může či nemusí být rozhodnutí přijato.

1. Pokud i z naší vůle dohoda Evropy o postupu v migraci nevznikne, tak akutně hrozí, že dojde k "národním řešením". Ty zahrnují "hranice", které pan premiér odmítá.

2. Může vzniknout unijní dohoda, kterou země přijmou ne jednomyslně, ale v souladu se smlouvami většinově. Pak v ní bude asi leccos, co premiér (ale i většina politiků a občanů) odmítá. Bude to platit ale i pro nás. Může z toho být u nás politická krize, která nás může snadno vyvést z Unie.

Oba možné výsledky jsou pro nás katastrofou. Oba pan premiér odmítá, ale nic nedělá proto, aby k nim nedošlo.

Přitom není podle mne zas tak složité ji odvrátit. Ochota najít společné, jednomyslné, evropské řešení je mezi politiky velmi silná. O něm se bude přes víkend jednat a naše země tam měla jasně říci, jak se ona chce na řešení podílet a hledat s ostatními dohodu.

Premiér Babiš se vzdal možnosti pomoci vzniku této dohody. A dnes spoléháme na to, že ji "zařídí někdo za nás". Snad se to stane.

Ale to je přesně to, co lze označit slovy "o nás, bez nás". Tentokrát stoprocentně z naší vůle. Tedy, z rozhodnutí pana premiéra.

Zdroj: https://niedermayer.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=668049

Autor článku : Luděk Niedermayer