Big_loader_ajax

Mimořádné plenární zasedání v Bruselu 8. a 10. července

08.07.2020

Jaké jsou hlavní body červencového mimořádného plenárního zasedání?

 

Priority německého předsednictví EU: Rozprava s Angelou Merkelovou 

Poslanci budou ve středu diskutovat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o strategii a hlavních cílech šestiměsíčního německého předsednictví EU. Německá kancléřka se plenárního zasedání v Bruselu zúčastní osobně, bude to její první zahraniční cesta od vypuknutí pandemie covid-19. Začátek rozpravy je naplánovaný na 14.15 hodin. Následně vystoupí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a lídři parlamentních politických skupin.

Německo se během předsednictví v Radě (ministrů) EU, jehož mottem je „Společně pro obnovu Evropy“, zaměří na ekonomickou obnovu po pandemii covid-19 a pokusí se dosáhnout dohody na Víceletém finančním rámci (VFR) a plánu obnovy EU. Jakmile lídři členských států naleznou společný základ pro pozici k dlouhodobému rozpočtu, o finální podobě dohody začnou vyjednávat s poslanci. Konečné znění VFR musí schválit Evropský parlament. Mezi další priority německého předsednictví EU patří i vyjednání podmínek budoucího partnerství Evropské unie a Spojeného království a témata spojená s klimatickou změnou, digitalizací a posílení role EU ve světě.

Rozprava: Středa, 8. července

Postup: Prohlášení Rady a Komise s rozpravou

 

Dlouhodobý rozpočet a plán obnovy: Rozprava s předsedy Rady a Komise

Poslanci budou ve čtvrtek diskutovat s Charlesem Michelem a Ursulou von der Leyenovou o výsledcích červnového summitu EU a o svých očekáváních od příštího setkání lídrů EU. Poslanci během plenární rozpravy zaujmou postoj k budoucímu financování EU a ekonomické obnově. Rozprava je naplánována na středu od 15.30 hodin. V pátek 19. června proběhlo prostřednictvím videokonference zasedání Evropské rady, na kterém lídři členských států EU diskutovali o fondu obnovy v souvislosti s krizí covid-19 a o novém dlouhodobém rozpočtu EU, který Evropská komise představila 27. května na půdě Parlamentu. Hlavy států a vlád EU se na společné pozici neshodly. Příští setkání čelních představitelů EU proběhne osobně 17. července v Bruselu. Lídři členských států budou diskutovat o konkrétních návrzích, které by měl předseda Rady Charles Michel představit před zasedáním, a pokusí se na nich dohodnout. Předseda Evropského parlamentu David Sassoli ve čtvrtek 2. července řekl: „Jednání začínají právě teď a Parlament je připravený. Rozhodnutí [předsedkyně Komise Ursuly] von der Leyenové aktivovat článek 324 Smlouvy [o fungování] EU je zdůrazněním připravenosti všech institucí a jejich odhodlanosti přinést evropským občanům odpovědi. Dnes jsem obdržel od Konference předsedů, složené z lídrů politických skupin, mandát k vyjednávání o podmínkách ambiciózní dohody.“ Před vstupem v platnost musí být víceletý finanční rámec 2021–2027 schválen Evropským parlamentem, který hlasuje nadpoloviční většinou všech svých členů.

Rozprava: Středa, 8. července

Postup: Prohlášení Rady a Komise s rozpravou

 

Nová strategie EU v oblasti veřejného zdraví po covid-19

Poslanci ve středu společně s komisařkou pro zdraví Stellou Kyriakidesovou projednají tolik potřebnou reformu politiky EU v oblasti veřejného zdraví. Pandemie onemocnění covid-19 odhalila nedostatky ve způsobu, jakým Evropská unie i její členské státy reagují na mimořádné události v oblasti veřejného zdraví. Poslanci proto budou ve středu večer diskutovat s komisařkou pro zdraví Stellou Kyriakidesovou o tom, jak zajistit lepší vybavenost a koordinovanost systémů zdravotní péče v celé EU v případě, že by v budoucnu čelila zdravotním hrozbám.

Rozprava: Středa, 8. července

Hlasování: Pátek, 10. července

Postup: Prohlášení Rady a Komise s rozpravou a usnesením 

 

Poslanci hlasují o klíčové reformě v oblasti silniční dopravy

Parlament ve středu rozhodne o legislativních návrzích, které by měly zlepšit pracovní podmínky řidičů, upřesnit pravidla jejich vysílání a zabránit nezákonným praktikám. Poslanci budou hlasovat o pozměňujících návrzích k textu přepracovaných pravidel, které upravují vysílání řidičů, pravidla jejich odpočinku a uplatňování předpisů týkajících se kabotáže (přeprava v rámci členského státu zabezpečovaná přechodně dopravcem z jiné země EU po vyložení přeshraničního převáženého nákladu). Cílem reformy je kromě jiného zabezpečit spravedlivé odměňování řidičů, předcházet systematické kabotáži a zabránit využívání schránkových společností. 

Hlasování: Středa, 8. července
Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), dohoda ve druhém čtení

 

Prevence praní špinavých peněz

Ve středu během diskuse a v pátek v unesení vyzvou poslanci Komisi, aby zpřísnila pravidla EU pro boj s praním špinavých peněz do podoby přímo uplatňovaného nařízení namísto stávajících směrnic. Evropský parlament by měl v usnesení také vyzvat Komisi, aby se zaměřila na dohled nad naplňováním současné povinnosti členských států registrovat funkční, kvalitní a přístupná data o vlastnících firem. Ta by se navíc měla v budoucnu sjednotit v rámci propojeného registru napříč EU. 

 

Skladování elektrické energie a energetická infrastruktura

Energetická témata budou diskutována ve čtvrtek a hlasována v pátek. Evropský parlament ve své rezoluci vyzve k investicím do skladovacích kapacit pro elektrickou energii z obnovitelných zdrojů, jejichž podíl na elektrickém mixu v EU by se měl podle závazných pravidel EU zvyšovat. Jen pokud budou tyto kapacity v budoucnu dostatečné, spotřebitelé nebudou doplácet za vyrovnání vysoké a nízké poptávky a dodávky. V druhé rezoluci se poslanci zaměří na nově připravovaná pravidla pro výběr přeshraničních sítí energetické infrastruktury, jež budou financovány s pomocí rozpočtu EU. 

 

Původní článek si můžete přečíst zde

Autor článku : Iva Laňová, Irena Kubášková
Zdroj : www.europarl.europa.eu