Big_loader_ajax

Mimořádné plenární zasedání v Bruselu 17. a 19. června

16.06.2020

Jaké jsou hlavní body červnového mimořádného plenárního zasedání?

European ParliamentPřípad českého premiéra: Poslanci požadují posílení ochrany finančních prostředků EU

Poslanci budou v pátek hlasovat o usnesení, které požaduje vyřešení potenciálního střetu zájmů českého premiéra. Český předseda vlády, Andrej Babiš, se i přes formální vyšetřování EU o střetu zájmů aktivně podílí na vyjednávání o evropském rozpočtu a zároveň stále kontroluje koncern Agrofert, který je jedním z největších příjemců evropských dotací v Česku, konstatuje předložený text usnesení. 

Europoslanci mají v úmyslu vyzvat k zavedení nových mechanismů EU, které by zabránily střetu zájmů v členských zemích, jako například systému identifikace konečných příjemců dotací EU. 

Online tisková konference s poslanci, kteří se v únoru zúčastnili kontrolní mise do Česka, aby získali informace ohledně rozdělování finančních prostředků EU a reagovali na zprávy o možných nesrovnalostech ve správě fondů EU, se uskuteční ve čtvrtek od 13:00 hodin. 

Rozprava: Středa, 15. ledna
Hlasování: Pátek, 19. června

Dlouhodobý rozpočet a plán obnovy EU: Rozprava s Radou a Komisí 

Poslanci před blížícím se zasedání Evropské rady, které je naplánované na 19. června, zaujmou postoj k budoucímu rozpočtu EU a k plánu hospodářské obnovy po pandemii covid-19. 

Hlavy států a vlád EU budou 19. června prostřednictvím videokonference diskutovat o vytvoření fondu obnovy, který by měl být součástí společné reakce na krizi vyvolanou pandemií covid-19. Jednat budou i o novém návrhu budoucího dlouhodobého rozpočtu Unie, který dne 27. května představila Evropská komise na půdě Parlamentu.

Předseda EP David Sassoli v souvislosti s balíčkem ozdravných opatření uvedl: „[Parlamentu] je jasné, že není možné polevit z úrovně ambicí, kterou balíček Komise představuje. To, o čem se v nejbližších týdnech rozhodne, bude mít dopad na životy lidí v následujících desetiletích. Evropský parlament, jako jediný přímo volený orgán zastupující občany EU, musí být plně zapojen do implementace plánu hospodářské obnovy. Určíme priority tak, aby byla podpora směřována tam, kde je nejvíce potřeba a kde bude mít největší přínos pro evropské občany.“ 

Podle vyjádření Rady poslouží jednání lídrů EU jako důkladná příprava na pozdější summit, jenž bude mít podobu fyzického zasedání, bude-li to již možné. 

Rozprava: Středa, 17. června
Postup: Prohlášení Rady a Komise s rozpravou 

Parlament bude ve čtvrtek hlasovat o nových pravidlech, na jejichž základě se bude určovat, zda je daná ekonomická činnost environmentálně udržitelná

Nová právní úprava definuje šest cílů v oblasti ochrany životního prostředí – ekonomickou činnost umožňuje označit jako environmentálně udržitelnou v případě, že přispívá alespoň k jednomu z těchto cílů a výrazně neohrožuje dosahování dalších cílů. 

Stanovení jasných zelených kritérií pro investory je nezbytný předpoklad pro získávání veřejných a soukromých finančních prostředků za účelem dosažení uhlíkové neutrality EU do roku 2050 tak, jak to předpokládá Zelená dohoda pro Evropu. Evropská komise odhaduje, že Unie bude potřebovat každý rok během následující dekády dodatečné investice ve výši přibližně 260 miliard eur, aby byla od roku 2030 schopna dosáhnout svých aktuálních klimatických a energetických cílů. 

Covid-19: Zelené investice jako odpověď na krizi 

Parlament v usnesení z 15. května požadoval, aby se v rámci plánu obnovy po pandemii covid- 19 upřednostňovaly investice související se Zelenou dohodou pro Evropu. Poslanci také vyzvali k nasměrování finančních prostředků na projekty, které budou v souladu s Pařížskou dohodou a s cíli EU v oblasti klimatické neutrality a biodiverzity. 

Hlasování Parlamentu je naplánované na čtvrtek od 10.30 hodin. Předsedající na začátku doporučí plénu potvrdit dohodu poslanců s členskými státy na finálním znění nové legislativy. Pokud nebudou k novým pravidlům předloženy žádné pozměňující návrhy, nařízení bude automaticky považováno za schválené. 

Hlasování: Čtvrtek, 18. června
Postup: Řádný legislativní postup (druhé čtení) 

Budoucí vztahy EU se Spojeným královstvím: Hodnocení jednání o novém partnerství 

Poslanci na plénu zhodnotí pokrok dosažený při jednáních mezi EU a Spojeným královstvím o novém partnerství. Zákonodárci by měli usnesení přijmout ve čtvrtek. 

Návrh usnesení, na jehož znění se spolupodílí výbory EP pro zahraniční věci (AFET) a mezinárodní obchod (INTA), jako i další specializované parlamentní výbory a koordinační skupina EP pro Spojené království, zdůrazňuje potřebu dodržovat dohody podepsané zástupci Evropské unie a Spojeného království v říjnu 2019. Předložený text také vyjadřuje podporu hlavnímu vyjednavači EU Michelu Barnierovi. 

Souvislosti

Evropská unie se snaží přetransformovat politickou deklaraci, tedy společně dohodnutý text týkající se budoucích vztahů EU a Spojeného království, do právně závazného dokumentu. Poslanci též nadále pozorně monitorují úplné uplatňování Dohody o vystoupení Spojeného království z EU. Současné přechodné období je možné prodloužit o jeden až dva roky, pokud se na tom dohodnou obě strany nejpozději do 30. června. 

Rozprava: středa, 17. června  

Hlasování: čtvrtek, 18. června  

Postup: Nelegislativní usnesení 

Ochrana strategických odvětví před jejich zahraničním převzetím 

Poslanci budou ve středu diskutovat se zástupci Rady a Komise o pomoci pro krizí zasažené evropské podniky a o opatřeních na jejich ochranu před nežádoucím převzetím ze zahraničí. 

Evropská komise spustila v dubnu konzultaci, v rámci které mají členské státy možnost vyjádřit se k návrhu na rozšíření působnosti v březnu přijatého dočasného rámce státní pomoci. Cílem této iniciativy je podpořit ekonomiku EU během krize, kterou vyvolala pandemie nákazy covid- 19. 

Navrhovaná právní úprava by umožnila poskytování pomoci ve formě rekapitalizace, která by doplnila možnost členských států nakupovat stávající akcie podniků. Takováto pomoc může být zásadní při intervencích členských států, jejichž cílem je zabránit nežádoucímu převzetí strategických podniků zahraničními kupci. 

Rozprava: Středa, 17. června

Postup: Prohlášení Rady a Komise s rozpravou 

Opatření proti dezinformacím a jejich dopad na svobodu projevu

Parlament bude ve čtvrtek diskutovat o dopadech snah zaměřených na zastavení šíření onemocnění covid-19 na základní práva v EU. Poslanci se v rozpravě se šéfem diplomacie EU Josepem Borrellem a se zástupci Rady zaměří na vliv nouzových opatření v členských státech Unie na některá základní práva jejich obyvatel. Diskutovat budou zejména o svobodě projevu v kontextu dezinformačních kampaní ze zahraničí , které zneužívaly nejistotu ve společnosti a obavy lidí. Zákonodárci také pravděpodobně zareagují na takzvané společné sdělení z dílny Evropské komise, které se týká evropského akčního plánu pro demokracii a aktu o digitálních službách. Souvislosti Dezinformace o onemocnění covid-19 představují zásadní problém v oblasti veřejného zdraví, uvádí se v usnesení EP ze 17. dubna. EU by proto podle poslanců měla vytvořit evropský zdroj informací ve všech úředních jazycích Unie s cílem zajistit všem občanům přístup k přesným a ověřeným informacím. Parlament také vyzval společnosti provozující sociální média, aby přijaly opatření na zastavení dezinformací a nenávistných projevů souvisejících s novým koronavirem. Poslanci v daném usnesení zároveň vyjádřili obavy v souvislosti s finanční situací a stavem médií v celé EU. Parlament zdůraznil, že opatření přijatá vládami členských států by vždy měla respektovat základní práva každého jednotlivce a měla by být nezbytná, přiměřená a dočasná. Výbor EP pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) a jeho Skupina pro monitorování demokracie, právního státu a základních práv (DFRMG) od začátku pandemie pozorně sleduje dodržování základních práv v kontextu opatření proti šíření nákazy covid-19 v EU.

Rozprava: Čtvrtek, 18. června

Postup: Prohlášení Rady a Komise s rozpravou

Původní článek si můžete přečíst zde

Autor článku : Iva Laňová, Irena Kubášková
Zdroj : www.europarl.europa.eu