Big_loader_ajax

Obavy o polské volby rostou po schválení „Lex Tusk“

09.06.2023

Evropská lidová strana, jejíž součástí jsou TOP09 a KDU-ČSL, je jednou z pěti frakcí EP, které požadují plnohodnotnou volební pozorovatelskou misi OBSE před parlamentními volbami v Polsku v listopadu tohoto roku. Jedinými dvěma frakcemi, které se k tomuto požadavku nepřipojily, jsou nepřekvapivě krajně pravicová ID s dvěma českými europoslanci za SPD a konzervativně euroskeptická ECR, jíž dominuje vládnoucí polská PiS (českým členem je ODS).

Kontext tohoto bezprecedentního požadavku ve vztahu k členskému státu EU je zřejmý: již dlouhé roky trvající problém porušování základních hodnot EU, jakými jsou princip právního státu, ochrana lidských práv a demokratický způsob vládnutí, se dosud nepodařilo vyřešit. Spíš to naopak vypadá, že se tento problém prohlubuje. Není to jen názor „Bruselu“, ale též opravdu mnoha Poláků. Názorně to dokládají obří demonstrace po celém Polsku, které byly největší od doby pádu komunistického režimu v roce 1989. Tím, co tyto protesty vyvolalo, byly kromě dlouhodobějších problémů typu tíživé inflace, nárůstu životních nákladů, porušovaných práv žen a sexuálních menšin také a zejména problém, který do výkladní skříně polského porušování základních principů a hodnot EU přibyl zcela nedávno: před pár dny schválený zákon, kterým se zřizuje komise posuzující ruský vliv v Polsku v letech 2007-2022.

Zdá se, že tento zákon zjevně namířený proti polské liberální opozici (její lídr D. Tusk byl v letech 2007-2014 premiérem a z této pozice samozřejmě jednal i s ruskými představiteli, což by se snadno mohlo stát záminkou pro to, aby byl nově vzniklou komisí označen za „proruského zrádce“ a byl mu uložen trest zákazu zastávat veřejné funkce, a tím tedy odstraněn z politiky), byl tou pověstnou poslední kapkou, kterou přetekl pohár trpělivosti řady Poláků s vládou PiS. Kromě jasného propojení zákona (který již prezident Duda podepsal) s volbami za pár měsíců si asi stále více lidí uvědomuje nebezpečnost „vládnutí“, které po malých či větších krůčcích narušuje a rozleptává demokracii a právní stát v Polsku a spolu s orbánovským Maďarskem z této země činí poloautoritářský skanzen v EU. Snaha zbavit se takto politické opozice, která v posledních měsících začala v průzkumech veřejného mínění vládním konzervativcům šlapat na paty, je zkrátka i na polské poměry jednoznačně přes čáru. Polská vláda, která se zjevně rozhodla hledat cesty, jak svým politickým konkurentům přinejmenším ztížit účast v listopadových volbách, případně je z těchto voleb zcela vyřadit, tímto vstoupila na extrémně tenký led.

Svobodná a ničím nerušená soutěž politických stran je totiž součástí DNA každého demokratického vládnutí. Není proto divu, že Komise již zahájila proti Polsku nové řízení o nesplnění povinnosti a pokud polská vláda „lex Tusk“ nezruší či totálně nepředělá (dílčí úprava, kterou bezprostředně po podpisu zákona pod vlivem negativních rekcí zevnitř Polska i od zahraničních spojenců avizoval prezident Duda, určitě stačit nebude), skončí případ u soudu EU. A proto je důležité, aby bylo žádosti pěti frakcí EP vyhověno.

Autor článku : Luděk Niedermayer, Jan Tlamycha