Big_loader_ajax

Levnější (a důstojné) dovolené v Evropě!

29.05.2017

Již za pár týdnů skončí nedůstojná praxe, která nutí miliony Evropanů při přejezdu hranic vypínat telefon nebo na něm upravovat nastavení ve snaze zabránit "průvanu v peněžence". Možná Vás zaskočí, proč to tak dlouho trvalo a proč to je tak složité (z čehož plyne doporučení si shrnující text idnes přečíst):

1. Cílem regulace nebylo neúměrně zatížit firmy podnikající v komunikacích. Například složitý výpočtový vzorec na data je cesta k tomu, aby zejména menší, lokální operátoři na roamingu "nekrváceli" a zároveň, aby bylo dosaženo zásadního zlepšení pro klienty. 

2. Možná si vzpomínáte na "debatu", která stála křeslo ministr Mládka. V realitě se plně potvrdila má obava, že vysoké ceny za roamingová data povedou k některé operátory ke strategii klientů data nenabízet - cena, myslím, mohla a měla být nižší, nicméně si myslím, že to, jak s tarify kouzlí již nyní na Slovensku, nebude zdaleka převažující trend...

Nakonec proto "vyhrajeme" všichni. Ziskovost operátorů, která je potřebná pro neustávající investice do sítí, nedostane žádnou velkou ránu. Naopak, posílí se "zvyk" spotřebitelů používat, ke svému prospěchu, mobilní data i po přejezdu NĚKTERÝCH hranic v Evropě (pozor na švýcarských hranicích, tamní ceny Vás zavedou do dob hluboce minulých - aspoň dle mé pár týdnů staré zkušenosti, a stejně tak není jasné, jak to budeme za necelé dva roky "roamovat" v UK). A hlavně, opravdu ponižující manipulaci s telefonem na hranici, kterou vyvolala snaha operátorů "pořádně zkásnout ty, co na to mají", končí.

PS: Regulace přirozených oligopolů je složitá věc. Myslím, že toto je ukázka vyváženého přístupu. Na něj u nás stále čekáme. Představa, že rychlejší možnost přechodu od jednoho drahého operátorovi ke druhému způsobí potřebnou "revoluci", je pro mne trochu nepochopitelná.

Shrnující článek zde

Autor článku : Luděk Niedermayer