Big_loader_ajax

Krátké zprávy ze Štrasburku

17.02.2015

Minulý týden v Evropském parlamentu byl opravdu nabitý. Vybrali jsme pro Vás čtyři zásadní události, které by Vám neměly uniknout.

Rozprava o Ukrajině: poslední šance k dosažení míru?

Mluví o ní všichni. Europoslanci ji označují jako poslední šanci k dosažení míru diplomatickou cestou. Minská dohoda slibuje příměří na východě Ukrajiny. A pokud nebude naplněna, může Rusko od Evropské unie čekat zpřísnění dosavadních sankcí. „V případě, kdyby se ukázalo, že ani Minská dohoda o příměří nebude funkční, Západ a nejen Spojené státy by měly začít Ukrajinu vojensky podporovat,“ komentuje situaci Luděk Niedermayer.

Krok směrem k férovým daňovým režimům

V Evropském parlamentu vznikl zvláštní výbor pro daňová rozhodnutí, který má během šesti měsíců navrhnout řešení neférových daňových praktik. Jeho členem se stal i Luděk Niedermayer: „Evropská ekonomika by měla stát více na aktivitě středních a malých firem, a to jsou ti, kteří na daňový režim doplácejí. Pokud by se nám podařilo lépe danit ty, kterým se podaří různými kličkami daňového zatížení zbavit, tak bude daňové břemeno jinak rozloženo, a pro kompetitivnost Evropy to bude spíše přínosné.

Je libo lasagne? Doložte původ masa!

Pizza, párky, lasagne, nebo nedávné švédské masové kuličky. Veškeré maso ve zpracovaných potravinách by mělo mít podle části europoslanců označení země původu. Evropský parlament vyzval Komisi k předložení legislativního návrhu. S povinným označováním nesouhlasí frakce EPP.

Autor článku : Jana Frolcová, Lenka Chlubnová
Zdroj : www.top09.cz