Big_loader_ajax

Ke kandidatuře do evropských voleb

27.10.2023

Ke společné kandidátce: Rozhodování o tom, zda "spolu" nebo "sami", které bylo na vedení stran koalice SPOLU, nebylo snadné. Na jedné straně potvrzení úspěšné a do budoucna důležité známky SPOLU, na straně druhé možnost jasněji prezentovat identitu svých stran.

Osobně by se mi těžko hledalo jasně lepší řešení. Věřím ale, že voliči nakonec ocení schopnost nalezení dohody a posílení pozice uskupení, které může být vítězem těchto a dalších voleb. Možnost spolupráce zvítězila nad soupeřením. I když v oblasti evropské politiky mají strany někdy odlišné postoje a akcenty, je na první pohled jasné, že i přes rozdíly společně prezentují jasný, prounijní protipól uskupením, které nechápou či oslabují obrovský význam, který pro nás fungující Evropská unie představuje. Kandidátka SPOLU je nejen protikladem těchto sil, ale navíc silným středopravicovým hlasem reprezentujícím po letech úspěšnou a sebevědomou Českou republiku v srdci Evropy. Kandidátka navíc zahrnuje zkušené osobnosti s viditelnými výsledky práce i renomé v Evropském parlamentu a její společný cíl je jasný - dostat Česko i Evropu zpět do první ligy.

 

K mému zapojení:

Koaliční kandidátka neznamená v žádném případě rezignaci na programové směřování TOP 09 ani odklon od hodnot, které ve vztahu k EU již léta v praxi prosazuji. Spolupráce neznamená změnu pohledu. Jistě, že s kolegy a kolegyněmi, se kterými budeme společně kandidovat, máme občas odlišné názory na jednotlivá hlasování nebo politiky, ale platí, že pohled na význam funkční Unie a mnoho dalšího nás spojuje.

Máme shodu na zcela zásadním významu našeho členství v EU (stejně jako NATO) pro naši budoucnost a aktivně a konstruktivně se chceme podílet na rozvoji tohoto našeho společenství. V dnešní složité době války na Ukrajině a napětí na Blízkém východě, v době posilování autoritářství v některých zemích Evropy včetně našich sousedů, je potřeba, aby jasně prozápadní strany netříštily své síly a hledaly i na půdě Evropského parlamentu společný hlas hlavně v těch nejdůležitějších otázkách budoucnosti našeho kontinentu. Naše země zvládla velmi úspěšné předsednictví pod vedením stran koalice SPOLU, což ukazuje jasný, pozitivní a konstruktivní vztah našich stran k Unii. Můj osobní pocit v EP proto často je, že při mnohé práci na toto předsednictví vlastně jen navazuji.

Budu rád, pokud společná kandidátka uspěje, a samozřejmě budu rád, když mi voliči dají šanci v EP spoluvytvářet Unii, která bude fungovat ve prospěch našich občanů, stejně tak jako všech Evropanů.

Autor článku : Luděk Niedermayer