Big_loader_ajax

Jaká budoucnost čeká americko-evropské vztahy?

11.12.2020

Vítězství Joe Bidena v prezidentských volbách v USA s největší pravděpodobností změní dynamiku americko-evropských vztahů, a tudíž se Evropská unie nyní zabývá přenastavením vztahů s USA.

Proto se 2. prosince sešel Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell s Evropskou komisí, aby společně reagovali na nové příležitosti a výzvy. Na základě tohoto setkání Evropská unie vydala Nový plán americko-evropské spolupráce pro globální změnu. V průvodním projevu k dokumentu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zdůraznila, že transatlantická aliance vychází nejen ze společných hodnot a historie, ale také snahy o vybudování silnějšího, mírumilovnějšího a prosperujícího světa. Představila také výhodu americko-evropského partnerství – tedy globální vliv. Když se totiž EU a USA spojí, představují miliardu obyvatel, třetinu světového HDP, třetinu světového obchodu a 60 % přímých zahraničních investic.

Plán pro nový směr americko-evropské spolupráce se má zaměřit na čtyři klíčové oblasti: (1) zdravotnictví, (2) ekologii, (3) obchod a technologie, (4) globální bezpečnost.

Ve zdravotnictví se spolupráce bude soustředit na adekvátní reakci na pandemii COVID-19, zajištění dostatku vakcín a testů, zlepšování prevence a připravenosti zdravotnických systémů a také na reformu Světové zdravotnické organizace (WHO). V oblasti ekologie chce Komise prosadit nový transatlantický zelený plán, vytyčit si ambicióznější globální cíle a podporovat zelenější technologie. S technologiemi pak souvisí třetí, technologicko-obchodní osa spolupráce, v níž se EU chce věnovat reformě Světové obchodní organizace (WTO), diskusím o 5G a umělé inteligenci nebo rozšíření dialogu o problematice velkých technologických firem a online platforem. V bezpečnostní dimenzi se hodlá EU prosadit na Summitu pro demokracii, k jehož organizaci se Joe Biden přihlásil.

Je tedy patrné, že Evropská unie bude ve vztahu k nové administrativě prezidenta Bidena preferovat užší spolupráci, založenou na společném závazku pomoci řešit koronavirovou i klimatickou krizi a zasadit se o demokratičtější svět. Z plánu navíc vyplývá jednoznačná ambice Evropské unie vrátit USA do multilaterálního systému, od něhož se Spojené státy v průběhu mandátu Donalda Trumpa odkláněly. Reforma WHO, WTO a dalších organizací by mohla přinést silnější a spojenější svět, který dodržuje dohodnutá pravidla a který je připravený na to, čelit budoucím krizím a poučit se z krizí minulých.

Zdroje (v anglickém jazyce):

EU-US: A new transatlantic agenda for global change

Joint Communication: A new EU-US agenda for global change (Evropská komise, Evropský parlament, Evropská rada)

The Biden Plan for Leading the Democratic World to Meet the Challenges of the 21st Century 

 

Autor článku : Alžběta Vítková, stážistka v kanceláři europoslance Luďka Niedermayera