Big_loader_ajax

Hlavní témata březnového plenárního zasedání: Ukrajina, dezinformace, Mezinárodní den žen

04.03.2022

Poslanci budou diskutovat o situaci na Ukrajině, hlasovat o doporučeních na ochranu před dezinformacemi a připomenou si také Mezinárodní den žen.

Flags in front of the European ParliamentVálka na Ukrajině


Po ruské invazi na Ukrajinu budou europoslanci v úterý diskutovat o tom, jak se vypořádat s rostoucím počtem Ukrajinců prchajících před válkou.

Ve středu ráno bude estonská premiérka Kaja Kallasová s europoslanci debatovat o bezpečnosti a roli EU v měnícím se světě.
 

Zahraniční vměšování a dezinformace


V červnu 2020 Parlament zřídil Zvláštní výbor pro zahraniční vměšování a dezinformace (INGE) a příští týden budou poslanci hlasovat o doporučeních předložených v závěrečné zprávě výboru. Předpokládá se, že upozorní na nedostatek opatření a informovanosti v rámci EU, což umožňuje zlovolným zahraničním aktérům zasahovat do evropské demokracie. Poslanci by měli navrhnout protiopatření, jako jsou sankce nebo odebrání licencí organizacím, které šíří zahraniční státní propagandu.

Parlament budou hlasovat také o tom, zda udělí výboru nový mandát, a zváží svolání zvláštního výboru pro koronavirus a vyšetřovacího výboru pro aféru týkající se spywaru Pegasus.
 

Mezinárodní den žen


Mezinárodní den žen si Parlament připomene 8. března akcí, která se zaměří na rovnost pohlaví, duševní zdraví a neplacenou pečovatelskou práci. Polská autorka a nositelka Nobelovy ceny za literaturu Olga Tokarczuková promluví k poslancům Evropského parlamentu během slavnostního zasedání, po kterém bude následovat debata o akčním plánu EU pro rovnost žen a mužů a gender mainstreamingu.
 

Právní stát


Evropský soudní dvůr nedávno rozhodl o potvrzení platnosti pravidel EU, která stanovují, že členské státy porušující zásady právního státu mohou čelit pozastavení plateb z evropského rozpočtu. Zamítl tak odvolání ze strany Maďarska a Polska. Příští týden budou poslanci hlasovat o rezoluci, která posoudí důsledky tohoto rozhodnutí.
 

Zlaté pasy


Poslanci se hodlají žádat o zákaz takzvaných „zlatých pasů“, podle nichž mohou státní příslušníci třetích zemí získat státní příslušnost výměnou za investice, a chtějí zavést celoevropská pravidla pro „zlatá víza“ neboli „pobyt na základě investice“. Chtějí tak je bránit základní hodnoty EU i společnou bezpečnost.
 

Baterie


Baterie se stávají strategickým tržním produktem, protože se zvyšuje počet elektromobilů a podíl obnovitelné energie. Parlament bude diskutovat a hlasovat o svém postoji k novým opatřením EU v oblasti designu, výroby a likvidace baterií s cílem řešit související ekologické, etické a sociální otázky.

 

Program plenární zasedání 

Autor článku : Evropský parlament
Zdroj : Tisková zpráva