Big_loader_ajax

Evropský parlament podporuje autonomii Honkongu

22.06.2020

Na plenárním zasedání ve čtvrtek dne 18.06.2020 představil místopředseda Evropské komise a vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell pozici evropských institucí k situaci v Honkongu. V pátek pak europoslanci hlasovali o rezoluci podporující právě autonomii Honkongu.

Protests in HongkongJosep Borrell ve své řeči před europoslanci zdůraznil, že přestože Čína je nezbytným partnerem k hledání řešení na globální problémy, jako je současná pandemie nového typu koronaviru anebo klimatická krize, ochrana lidských práv nesmí být upozaděna a Evropská unie na nich musí trvat v rámci partnerství s Čínou. Čína musí ctít mezinárodní dohody. Odsoudil proto zavedení nového národního bezpečnostního zákona v Honkongu a vidí v něm porušení nejen lidskoprávních dohod, ale též čínsko-britského prohlášení z roku 1984. Evropská unie ctí politiku „jedna země, dva systémy“ a tedy podporuje právo Honkongu na autonomii a demokratický režim. Evropská unie bude dělat vše, co je v jejích sílách, aby byly mezinárodní dohody znovu respektovány. Uvádí, že to není jen o dodržování našich hodnot, ale je to také v našem zájmu.

Přes poměrně silná předchozí vyjádření pan Borrell ve středu pro Politico řekl, že „zde nebude žádná obdoba Studené války“ s Pekingem.  

Návrh usnesení o zákonu Čínské lidové republiky o národní bezpečnosti pro Hongkong a potřebě toho, aby EU hájila vysoký stupeň autonomie Hongkongu, kterou společně předložilo pět parlamentních frakcí (EPP, ECR, S&D, Verts/ALE a Renew) shrnuje historické dohody a dění v Honkongu v posledních dvou letech, odsuzuje násilné potlačování protestů a porušení slibu o stažení sporného zákona, který byl dán před volbami (které pak výrazně vyhrálo všedemokratické uskupení). Evropský parlament v usnesení kritizuje zavedení zákona o národní bezpečnosti a vyjadřuje podporu demokratickému hnutí a je znepokojen zrušením práv novinářů a zpravodajců. Dále trvá na tom, aby se Čína vrátila k dodržování mezinárodních dohod, vyzývá státy Evropské unie, aby zvážily podání žaloby u Mezinárodního soudního dvora. Varuje také Čínu, že toto jednání může mít dopady ne jejich postavení v rámci mezinárodního společenství a může zpochybnit roli Číny jako mezinárodního finančního centra. Usnesení nezapomíná ani na Taiwan, který je současnou situací také uveden v nebezpečí. Evropská unie je připravena pomoci Taiwanu v udržení jeho demokracie. Dále Evropský parlament navrhuje zřízení monitorovací skupiny, která by působila přímo v Honkongu. Parlament varuje EU před přílišnou ekonomickou a technologickou závislostí na Číně, a aby EU zabránila přístupu Číny k technologiím, které jim mohou být nápomocny v potlačování lidských práv.

V rozpravě poté europoslanci zdůrazňovali jednotlivé části Usnesení. Například, Alexander Yordanov z frakce EPP, pogratuloval občanům Hongkongu za statečnost a zdůraznil, že se musíme rozloučit s iluzí, že můžeme být s Čínou přátelé. Nyní je nutné pomoci Hongkongu. Jediná cesta, která může vrátit rozum do komunistického dinosaura, který přežil do dnešních dnů, je cesta sankcí. Hilde Vautmans z Renew, pak vyzvala EU, aby zvážila vznesení případu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru a odpověď ve stylu zákona Magnitského. Adrius Kubilius z EPP Group dodal, že mu situace připomíná kolaps Sovětské unie, protože Čína se bojí, jen malého ostrůvku demokracie. Ač má Čína právo být globálním hráčem, nemůže jím být, dokud se bude demokracie bát. Slovenská europoslankyně z EPP Group také připomněla mezinárodní politickou podporu, kterou Honkongu vyjádřilo 902 státníků z celého světa ve společném prohlášení.    

Usnesení bylo v pátečním hlasování schváleno 565 hlasy.

Zajímavé bude nyní sledovat video summit EU a Číny, který je na programu v pondělí 22. června, kdy bude předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a předseda Evropské rady Charles Michel rokovat s čínským premiérem Li Keqiangem.

Zajímavé odkazy:

Autor článku : Tereza Hager, asistentka europoslance Luďka Niedermayera