Big_loader_ajax

Evropská komise nedoporučila poskytnutí státní krizové pomoci firmám spojených s daňovými ráji

17.07.2020

Evropská komise vydala tento týden doporučení členským státům, aby neposkytovaly finanční podporu společnostem s vazbami na země, které jsou uvedeny na EU seznamu nespolupracujících daňových jurisdikcí (tedy daňových rájů).

Seznam byl nedávno aktualizován a zahrnuje jurisdikce, které zaostávají v daňové transparentnosti, spravedlivém zdanění a skutečné hospodářské činnosti. Komise dále doporučila uplatnit omezení na společnosti, které byly v minulosti odsouzeny za závažné finanční trestné činy, mimo jiné, včetně finančních podvodů, korupce, nezaplacení daňových povinností a povinností sociálního zabezpečení.

Účelem doporučení je poskytnout členským státům návod, jak stanovit podmínky pro finanční podporu, která zabrání zneužití veřejných prostředků, a zároveň posílí záruky proti zneužívání daňového systému v celé EU. Takto koordinovaný přístup v rámci EU má za cíl pomoci vyhnout se neshodám a deformacím v rámci jednotného evropského trhu. Komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni na tiskové konferenci dále uvedl: „Spravedlnost a solidarita jsou základem úsilí obnovy EU. Spravedlivé zdanění pomůže naší ekonomice vyváznout z krize. Musíme si došlápnout na daňové podvodníky, na ty, kteří se vyhýbají placení daní.“

Komise dále doporučuje, že jakékoliv výjimky by měly být stanoveny pouze za jasných a přísných podmínek - a to za účelem ochrany poctivých daňových poplatníků. Komise rovněž připouští, že i v případech, kdy má společnost napojení na daňovou jurisdikci, která je zahrnuta na seznamu nespolupracujících jurisdikcí EU, by i taková společnost měla mít za určitých okolností přístup k finanční podpoře. Vyjímka by mohla být například udělena za situace, že předmětná společnost může prokázat, že v daném členském státě zaplatila přiměřenou daň za dané časové období (např. poslední tři roky) nebo pokud má skutečnou ekonomickou přítomnost v uvedené zemi. Členským státům se zároveň doporučuje zavést vhodnou formu sankcí, která odradí žadatele od poskytování nepravdivých nebo nepřesných informací.

Pokud se členské státy rozhodnou zavést taková ustanovení do svých vnitrostátních právních předpisů, Komise navrhuje řadu dalších podmínek, za nichž by finanční podpora měla být podmíněna na základě seznamu nespolupracujících daňových jurisdikcí EU. Komise bude dále diskutovat s členskými státy o jejich konkrétních plánech, které mají zajistit, aby poskytování státní podpory, zejména ve formě rekapitalizace, bylo omezeno na podniky platící spravedlivý podíl na dani. Stále více evropských zemí se již nyní snaží vyloučit podporu právě společnostem, které mají sídlo v daňových rájích.

Autor článku : Anastasija Piazenko a Monika Kalkusová, asistentky Luďka Niedermayera
Zdroj : Evropská Komise