Big_loader_ajax

EU, koronavirus a ekonomika: týdenní výběr (4. až 10.5.)

12.05.2020

Evropská unie se aktivně podílí na boji s COVID-19. Evropské instituce řeší problémy, které pandemie vyvolala. Řešení skutečně velkých problémů nás ale teprve čeká.

Předpokládá se, že ekonomické dopady pandemie budou horší než ty po finanční krizi v roce 2008. Proto má většina hlavních zpráv z minulého týdne spojitost s koronavirem. Níže naleznete nejdůležitější události ze světových médií.

Hospodářské a měnové záležitosti

•    Koronavirus spustil nejhlubší recesi v historii EU [odkaz]

Evropská komise ve své jarní ekonomické předpovědi, kterou zveřejnila dne 6. května 2020, uvedla, že ekonomiky členských zemí EU zpomalí o 7,4 % tento rok, což bude znamenat nejhorší recesi v historii společné Evropy. Zároveň ale předpovídá výrazné oživení v roce 2021. Během poslední ekonomické krize v roce 2009, který byl pro Evropu nejhorším, se ekonomická síla EU snížila o 4,3 % a eurozóna o 4,4 %. Jakmile se země začnou zotavovat ze zdravotnické krize a uvolní se restriktivní opatření, Evropská komise očekává koncem roku postupné zlepšení evropské produkce. V roce 2021 se očekává výrazné oživení jak pro EU (6,1 %), tak pro eurozónu 6,3 %).

Zdroj: Euractiv

ECB a centrální banky

•    Německý soud dal Evropské centrální bance (ECB) ultimátum na program nákupu dluhopisů [odkaz]

Německý ústavní soud dne 5. května 2020 rozhodl, že by měla německá centrální banka (Bundesbank) ukončit implementaci zlomového programu ECB na nákup dluhopisů, pokud ECB neprokáže proporcionalitu tohoto měnového stimulu, který má podpořit ekonomiky eurozóny.

Zdroj: Euractiv

•    Christine Lagarde říká, že ECB se nenechá „odradit“ zpochybněním německého soudu [odkaz] pouze pro předplatitele

ECB hodlá se hodlá bránit rozhodnutí soudu a ospravedlnit nákupy státních dluhopisů. Christine Lagarde odmítla kritiku nákupu vládních dluhopisů ECB, když řekla, že se nenechá “odradit“ rozhodnutím soudu a poskytne ospravedlnění kroků ECB.

Zdroj: Financial Times

•    Evropský soudní dvůr by mohl otevřít právní spor s Německem kvůli rozhodnutí ECB o nákupu vládních dluhopisů [odkaz]

Evropská komise by mohla zahájit právní řízení proti Německu za rozhodnutí německého ústavního soudu, které napadá ECB, že nákupem vládních dluhopisů překračuje své pravomoci, řekla v nedělním vyjádření předsedkyně Evropské komise Urusla von den Leyen. “Nyní detailně analyzujeme vyjádření německého ústavního soudu a zvážíme další možný postup, který může zahrnovat i možné soudní řízení kvůli porušení povinností,“ dodala Ursula von der Leyen.

Zdroj: Reuters

Brexit

•    Záchrana planety po vzoru Brexitu [odkaz] pouze pro předplatitele

EU má obavy z umožnění přístupu Británii na její obchodní systém s emisemi, který stanovuje stropy emisí (cup & trade) po Brexitu. Británie na konci přechodného období opustí evropský společný trh, otázka je, jestli opustí i evropský trh s uhlíkem?

Zdroj: Financial Times

Česká republika

•    Česká centrální banka (ČNB) snížila klíčovou úrokovou sazbu na 0,25 %, aby ulehčila koronavirové krizi. [odkaz]

Česká centrální banka uvedla ve své tiskové zprávě zde dne 7. května 2020, že snížila dvoutýdenní repo sazbu o 75 bazických bodů (bd) na 0,25 %. Zároveň snížila lombardní sazby na 1,00 %. Diskontní sazba zůstala nezměněna na 0,05 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 11. května 2020. “ČNB dnes překvapila trh tím, že místo očekáváného snížení o 50 bp oznámila snížení o 75 bp. Během tiskové konference zveřejnila, že šlo o rozhodnutí v poměru hlasů 5:2, kde menšina podporovala snížení jen o 50 bp. Nicméně, 50 bp bylo doporučeno v nové předpovědi,“ zdůraznil hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Zdroj: bne Intellinews

Daně

•    Kvůli koronaviru je evropská digitální daň podstatnější než kdy dřív, řekl francouzský ministr [odkaz]

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v pondělí obnovil debatu o evropské digitální dani, když řekl že koronovirová krize způsobila, že tato daň je nyní relevantnější než v minulosti. “Tato krize ukázala, že nejlépe jsou na tom digitální giganti, protože mohou dál provozovat svůj byznys. Jsou to ale právě oni, kteří jsou daněmi nejméně zatíženi,“ řekl Le Maire.

Zdroj: Reuters

Finanční služby

•    Investoři se bouří proti vynechání ropy ze zveřejněného ESG  [odkaz] pouze pro předplatitele

Investoři, politici a aktivisté považují za “směšné“ vynětí ropy a plynu ze strany evropských regulačních orgánů z definice fosilních paliv a uvedli, že to přiměje správce aktiv k podcenění rizik pro životní prostředí. V pracovní verzi návrhu evropského udržitelného režimu definují evropské orgány zodpovědné za bankovnictví, pojišťovnictví a trh s cennými papíry fosilní paliva tak, že to jsou jen „pevné“ zdroje energie, jako je uhlí a lignit.

Zdroj: Financial Times

Autor článku : Anastasija Piazenko, odborná asistentka europoslance Luďka Niedermayera